info@autonovosti.com
OldtajmeriZanimljivosti

70.000 eura za spaček

368pregleda

Na aukciji koja je održana u Parizu, Citroen 2CV Tip A iz 1949. višestruko je premašio procijenjenu vrijednost.

Vjerovalo se da će rijedak primjerak “spačeka” biti prodat po cijeni između 11.000 i 15.000, ali je na kraju jedan holandski muzej za njega platio rekordnih 70.000 eura kada je riječ o ovom modelu.

U pitanju je jedan od prvih primjeraka Citroena 2CV, modela koji je svjetsku premijeru imao 7. oktobra 1948. godine na sajmu automobila u Parizu.

Serijska proizvodnja pokrenuta je 1949, a ovaj “spaček” od 70.000 eura pripada prvoj seriji od 876 automobila koji su sa fabričke trake sišli te godine – preciznije, riječ je o 458. proizvedenom primjerku, što je dosta uticalo na konačnu izlicitiranu cijenu.

Inače, kada se 1949. “spaček” pojavio u prodaji, vladala je nestašica čelika kao posledica tek okončanog Drugog svjetskog rata. To je dovelo do zastoja u proizvodnji, pa se lista čekanja produžila na nekoliko godina.

Zbog toga su malobrojni polovni primjerci Citroena 2CV koji su bili dostupni na tržištu dostizali veću cijenu od novog automobila, na koji su budući vlasnici morali da čekaju 3-5 godina.

“Spaček” sa šasijom broj 000458, koji je prodat na aukciji kuće Osenat, u solidnom je stanju, ali će ipak biti restauriran prije nego izlaganja u muzeju.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.