info@autonovosti.com
KorisnoZanimljivosti

ABS napunio 40 godina

217pregleda

Prije četiri decenije svijetu je ponuđen tada revolucionarni sistem koji je automobile širom svijeta učinio značajno bezbjednijim. Radi se o sistemu protiv blokiranja točkova usled kočenja, odnosno anti-lock braking systemu ili popularnije ABS-u.

Mercedes i Bosch su ABS premijerno predstavili krajem avgusta 1978, a u komercijalnu upotrebu je ušao već do kraja te iste godine. Tačnije, ABS je po prvi put postao dostupan u S klasi W116 čija prodaja je počela prije kraja 1978. Dve godine kasnije ABS je bio dostupan kao opcija u baš svim Mercedesovim putničkim modelima, a od 1981. i u svim komercijalnim vozilima. Od oktobra 1992. ABS je postao dio standardne opreme svih Mercedesovih automobila.


Pogledajte i VIDEO:


Prije pojave ABS-a upravljanje automobilom za vrijeme snažnog kočenja je predstavljalo značajan bezbjednosni rizik posebno na klizavim podlogama. Svojevremeno, Mercedes je ovaj sistem svojim kupcima pojasnio na sledeći način: “ABS koristi kompjuter koji nadzire promjene u brzini rotacije točka tokom kočenja. Ako se ta brzina naglo smanji (kao što je moguće kod kočenja na klizavim podlogama) i pojavi se rizik blokiranja točka, kompjuter će smanjiti pritisak kočenja. Točak će ponovo ubrzati pa će se pritisak kočenja ponovo povećati. Ovaj proces se odvija nekoliko puta u sekundi.

Time je dakle omogućeno snažno kočenje i na klizavim podlogama uz zadržavanje kontrole nad putanjom vozila s obzirom da upravljanje vozilom nije kompromitovano blokiranim prednjim točkovima.

 

autopress.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.