info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Mercedes na vrhu. Najvrijedniji auto-brend

205pregleda

Njemačka automobilska marka potisnula je Toyotu na drugu poziciju, dok je treći BMW.

Mercedes-Benz je postao najvrijedniji automobilski brend na svijetu, pokazuje godišnji izvještaj koji je objavio Brand Finance.  U izvještaju se navodi da je vrijednost njemačkog proizvođača luksuznih automobila skočila za 24% u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 43,9 milijardi dolara. Glavni razlog za rast vrijednost leži u povećanju prodaje vozila – Mercedes je u 2017. isporučio 2,3 miliona automobila širom svijeta ili 9,9% više nego godinu dana ranije.

Istovremeno, prošlogodišnja najvrijednija auto-marka, japanska Toyota, doživjela je pad vrijednosti od 6% i zauzima 2. poziciju u najnovijem izvještaju s obzirom da vrijedi 43,7 milijardi dolara.

BMW je uprkos skoku vrijednosti od 6% pao jednu poziciju niže u odnosu na prošlu godinu – bavarski proizvođač prema procjeni Brand Finance vrijedi 41,8 milijardi dolara.Među 10 najvrijednijih auto-brendova nalaze se još Volkswagen, Honda, Nissan, Porsche, Ford,Audi i Chevrolet.

Pogledajte listu top 10 auto-marki na svijetu i koliko svaka od njih trenutno vrijedi:

b92.net

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.