info@autonovosti.com
Nova generacija modela Porsche 911
AktuelnostiAutomobili

Nova generacija modela Porsche 911

155pregleda

Za pedeset i pet godina proizvodnje modela 911 do sada je svjetlost dana ugledalo sedam generacija ovog automobila, a sada je stigao red na verziju 992, odnosno osmu generaciju. Cilj noviteta je da nastavi stopama svojih slavnih prethodnika i da potvrdi epitet najboljeg sportskog automobila na svetu.

Tradicija nalaže da su vizuelne razlike između prethodnog i novog modela Porsche 911 male, a tako je i s modelom 992 koji se od svog prethodnika razlikuje minimalno, odnosno oni koji nisu poklonici Porschea i 911-ice će teško uočiti razliku. Izmjene prednjeg kraja uključuju nova svjetla i nova horizontalna LED dnevna svjetla, zatim redizajnirane otvore za vazduh, a tu je i redizajnirani poklopac prtljažnika, širi lukovi blatobrana i slične manje dorade.

Vidljivije su novosti pozadi gdje nova 911-ica dolazi s novim zadnjim svjetlima koja su međusobno povezana svetlećom trakom, a tu su i novi branik kao i završeci izduva. Potonja dva elementa će se naravno razlikovati od verzije do verzije ovog automobila.

Ostatak automobila je više-manje isti, odnosno tu su i dalje iste mišićave linije, a novost čini produženi prednji prepust i širi trag točkova što će se pozitivno odraziti na stabilnost i upravljivost automobila. Novost čine ručke koje izlaze iz karoserije nakon pritiska, a inače su uvučene u karoseriju. Recimo i da bazna verzija Carrera dolazi s 19-inčnim točkovima naprijed i onima veličine 20 inča pozadi. Carrera S je standardno opremljena s točkovima veličine od 20 i 21 inča.

U unutrašnjosti se primjećuju puno veće novosti. Primjera radi, Porsche je u novu 911-icu ugradio novu instrument tablu, prekidače, veći 10,9-inčni centralni ekran infotainmenta. Zatim, produženo međuosovinsko rastojanje i pomenuti 45 mm širi trag točkova naprijed su se pozitivno odrazili na ponudu prostora unutar putničke kabine.

Nova generacija modela Porsche 911

Još veće novosti su ispod kože i upravo se tu nalazi glavni razlog zašto u Porscheu vjeruju da će model 992 nastaviti priču o živoj legendi automobilizma. Tačnije, ovaj automobil će pokretati novi i unaprijeđeni bi-turbo 3,0 litarski 6-cilindrični boxer motori koji su prvi put uvedeni u ponudu s generacijom 991, ali sada su temeljito dorađeni.

Jedan od rezultata tih unapređenja je i veća snaga pa će tako u verziji Carrera razvijati snagu od 390KS, a u Carreri S snagu od 450KS umjesto dosadašnjih 420KS. Recimo i da će u verziji s pogonom na zadnje točkove do 100 km/h ubrzavati za 3,7 sekundi, dok će u 4S verziji s pogonom na sva četiri točka isto ubrzanje ostvariti za 3,6 sekundi. Oba rezultata su za 0,4 sekunde bolja od ranijeg modela. Dodatne 0,2 sekunde mogu da se skinu s opcionim Sport Chrono paketom.

Najveća brzina modela 911 Carrera S iznosi 308 km/h, odnosno 306 km/h za verziju Carrera 4S. Fabrički podaci o potrošnji goriva govore o prosjeku od 8,9 l/100 km za Carreru S, odnosno 9,0 l/100 km za Carreru 4S.

Nova generacija modela Porsche 911

Dodajmo i da će verzije Carrera i Carrera S biti opremljene sa 7-stepenim ručnim i novim ZF-ovim 8-stepenim automatskim PDK mjenjačem s dva kvačila, koji zamjenjuje dosadašnju 7-stepenu jedinicu. Takođe, uz Carreru i Carreru S će opciono biti dostupan i sistem upravljanja na sva četiri točka.

Pomenimo i da novost čini standardni Wet Mode način rada pogonskog sklopa u kojem senzori prepoznaju količinu vode na putu ispod točka kako bi pripremili sistem nadzora stabilnosti i ABS na situaciju i upozorili vozača na stanje na putu. Za bezbjednost se brine i standardni sistem automatskog prepoznavanja potencijalnog sudara s autonomnim kočenjem baziran na kameri, a tu je i opcioni Night Vision. Sistem prilagodljivog tempomata uključuje održavanje rastojanja, funkciju spot-and-go kao i inovativni Emergency Assist.

Nova generacija modela Porsche 911

Na kraju dodajmo da će nova 911-ica Carrera S u Nemačkoj koštati 120.125 eura, a 911 Carrera 4S 127.979 eura. Prve isporuke se očekuju u prvoj polovini sledeće godine.

 

autoblog.rs


Odgledajte i VIDEO:Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.