info@autonovosti.com
porsche365
AutomobiliOldtajmeri

Porsche 365 – 70. rođendan

201pregleda

Legendarni Porsche 356 je bio luksuzan sportski automobil i prvi model koji je proizvela austrijska firma Porsche Konstruktionen GesmbH, a nastavio je Porsche GmbH. Nakon što je profesor Ferdinand Porsche, koga je Adolf Hitler neizmjerno cijenio, stvorio Volkswagen Bubu za narodne mase, njegov sin Ferdinand Ferry Porsche je na istim temeljima kreirao sportski model, namijenjen tadašnjoj zlatnoj omladini nacističke Njemačke.

porsche365

Šasija je bila potpuno nova, dizajn je potpisao Erwin Komenda, ali brojne mehaničke komponente su bile pozajmljene s Volkswagen Bube, obzirom da je i Porsche 356 imao zadnji pogon, a motor smješten pozadi je bio vazduhom hlađeni 4-cilindraš. Ipak, uprkos činjenici da je 1,1 litarski motor sa 40KS bio nejak, mala masa i izuzetno dobra upravljivost učinili su ga popularnim, dok je atraktivan dizajn osvajao sve. Mada je bio skuplji, a performansama inferioran u poređenju s, primjera radi, Jaguarom XK120, prodaja je bila odlična.

porsche365

Nejak motor je nadoknađivala izuzetna aerodinamika pa je i sa 40KS jurio do ozbiljnih 140 km/h. Ali, velika popularnost među kupcima je natjerala Ferrya Porsche na brzu reakciju. Od početnih 40KS snaga je porasla na 70KS iz 1,5 litarskog motora pa na čak 95KS, što je već bilo dovoljno za okruglo 200 km/h. Poslednju modifikaciju je doživio 1962. godine, kada je predstavljena verzija 2000GT s rasnih 155KS. Porsche 356 je pao u drugi plan 1963. godine, kada je na salonu automobila u Frankfurtu predstavljen Porsche 911, koji se prvobitno trebalo da se zove 901, ali je Peugeot uložio veto na to ime, jer je zaštitio sve trocifrene kombinacije brojeva s nulom u sredini.

porsche365

Proizvodnja Porschea 356 je završila 1965. godine, a proizvodnja od 76.313 primjeraka najbolje govori u prilog planetarnoj popularnosti. Obzirom da je riječ o sportskom dvosjedu, takav uspjeh se može smatrati fascinantnim. Osim među običnim kupcima, Porsche 356 je bio popularan i među elitom. Najpoznatiji slavni vlasnik je tragično preminuli glumac James Dean. Buntovnik bez razloga je život izgubio u verziji 550 Spyder, koji je imao aluminijumsku karoseriju pa je ukupna masa iznosila samo 550 kg, dok je 1,5 litarski motor imao 110KS.

porsche365

Mada se Porsche 356 od početka proizvodio kao kupe i kao kabriolet, čak 70 posto kupaca biralo je verziju sa zatvorenim krovom. Najveći dio proizvodnje je bio namijenjen izvozu. U Njemačkoj je ostalo samo 25 posto proizvedenih primjeraka, a čak 50 posto kompletne proizvodnje prodavalo se ‘preko bare’.

porsche365

Porsche 356 će ostati zapamćen u istorijskim knjigama i kao prvi model na kojem je predstavljen logo Porsche-a koji je i danas u upotrebi. Prvi primjerci s novim logom su u prodaju stigli 1953. godine.

porsche365

 

autopress.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.