info@autonovosti.com
porsche mission e
Novosti

PORSCHE ulaže 6 milijardi eura u razvoj električnih automobila

165pregleda

Samo u razvoj strujom pokretanog modela Mission E njemačka automobilska kompanija izdvojiće blizu 530 miliona eura. A to je tek početak.

Porsche bi produkcijsko izdanje električnog modela Mission E trebalo da predstavi naredne godine, a strujom pokretani sedan je na početku Porscheove priče o električnim automobilima, koja će uključivati i nekoliko hibridnih modela.

Za ostvarenje planova slavne njemačke automobilske kompanije menadžment je već dao zeleno svjetlo za dvostruko veći iznos od inicijalno predviđenog koji će biti potrošen na razvoj električnih automobila, a vrijednost investicije iznosi šest milijardi eura.

Za razvoj novih hibridnih verzija koje će biti bazirane na postojećoj gami Porscheovih modela, izdvojeno je blizu milijardu eura, a dodatnih 700 miliona eura poslužiće za razvoj novih tehnologija za punjenje hibridnih i električnih modela. Značajnu količinu novca Porsche će investirati i u nove proizvodne kapacitete koji će biti optimizovani za proizvodnju “zelenih” automobila.

Prema preliminarnim planovima, godišnja produkcija modela Mission E bi trebalo da bude 20.000 primjeraka, a s prvim električnim Porscheom kompanija će primiti novih 1.200 radnika.

Produkcijsko hibridno izdanje najpoznatijeg modela 911 bi trebalo da bude spremno do 2023. godine, a prvi 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi da se pojavi u narednih desetak godina. U Porscheu su nedavno izjavili da električni 911 mogu ponuditi već sada, ali to ne žele da urade jer smatraju da je masa baterija koje pokreću aktuelne električne automobile još uvijek prevelika, što je neprihvatljivo za ugradnju u najpoznatiji sportski automobil svih vremena.

Podsjećanja radi, Porsche Mission E će raspolagati sa 600KS, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, a automobil će s jednim punjenjem baterija (prema NEDC normativima) moći da pređe 500 kilometara, a za 400 kilometara autonomije biće potrebno 15 minuta punjenja.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.