info@autonovosti.com
bugatti 3d printed brake calipers testing
VideoZanimljivosti

Testiranje 3D štampane kočione čeljusti za Bugatti Chiron

161pregleda

Bugatti je u januaru prošle godine predstavio najveću 3D štampanu komponentu od titanijuma, odnosno kočionu čeljust dizajniranu za Chiron hiper automobil. Tokom 2018. godine, Bugatti je nastavio da testira ovu kočionu čeljust prije nego što uđe u proizvodnju, a sada možemo i vidjeti koliko su ekstremne test procedure.

U priloženom videu se može vidjeti kočiona čeljust pričvršćena za mašinu koja simulira kretanje automobila pri visokoj brzini, tj. do 375 km/h. Inženjer onda aktivira kočnicu kako bi vidio ponašanje 3D štampane komponente u poređenju sa aluminijumskom čeljusti.

Rezultati govore za sebe. 3D štampana čeljust ostaje u savršenom stanju čak i nakon stres testova i temperatura koje idu i do 1090 °C. Cijela scena pruža iskustvo manjeg vatrometa dok varnice lete, a kočioni disk mijenja boju u svjetleću narandžastu. Bugatti je za proizvodnju ove kočione čeljusti koristio 3D štampač opremljen sa četiri lasera jačine od po 400 vati. Tokom perioda od 45 sati, titanijumski prah se nanosi sloj po sloj. Sa svakim slojem, četiri lasera tope titanijumski prah u definisani oblik čeljusti. Materijal se odmah hladi, a čeljust polako dobija svoj oblik. 2.213 slojeva je potrebno za izradu jedne kočione čeljusti. Ova jedinstvena kočiona čeljust je 41 cm dugačka, 21 cm široka i 13.6 cm visoka, i teška je samo 2.9 kg, i biće ugrađivana na prednju osovinu serijskih Chirona.


Pogledajte i VIDEO:

 

dmotion.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.