info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Prvi serijski automobil sa kamerama umjesto retrovizora je novi Lexus ES

200pregleda

Lexus je nedavno predstavio svoj novi ES u Sjevernoj Americi, a zatim je u Parizu premijeru imala i evropska verzija. Sada je međutim u Japanu predstavljena tamošnja varijanta koja je postala i prvi svjetski serijski automobil s digitalnim retrovizorima, odnosno kamerama umjesto standardnih retrovizora koje reprodukuju sliku na tri ekrana.

Ukratko da podsjetimo da je ES model koji je, uz veći LS, lansirao Lexus među premium marke prije skoro trideset godina, odnosno 1989. ES sada ulazi u svoju sedmu generaciju i bazira se na najnovijoj verziji Toyotine TNGA (Toyota New Global Architecture) platforme pod oznakom GA-K. Jedini dostupni pogonski sklop u Japanu je hibridna varijanta sa 2,4 litarskim benzincem, a u ponudi će biti i sportski nastrojena F Sport verzija.

Najveću razliku japanske u odnosu na ostale verzije čini dostupnost sistema Digital Outer Mirrors koji zamjenjuje standardne bočne retrovizore s digitalnim kamerama. Slika se sa njih prikazuje na 5-inčnim ekranima na A nosaču krova. Takođe, kamera na zadnjoj strani vozila reprodukuje sliku na centralni ekran koji zamjenjuje klasični unutrašnji retrovizor.

Sistem je postao dostupan japanskim kupcima jer su lokalni zakonodavci dozvolili njegovu upotrebu, a proizvođač tvrdi da ovo rješenje poboljšava vidljivost i smanjuje buku vjetra.

 

autoblog.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.