info@autonovosti.com
KorisnoPolovni Automobili

VW Golf 5 2003. – 2009.

62.1Kpregleda

VW Golf 5 je prvenstveno praktičan automobil, a ovim modelom VW je po mnogima ostvario svoju želju namijenjenu prošloj generaciji – automobil više klase zapakovan u mali gradski hatchback. Odličan za vožnju i po mnogima najbolji među golfovima. Bilo je problema sa upravljačem, zupčastim kaišem i radom FSI motora na našim prostorima.

VW Golf 5 je u odnosu na svog prijethodnika, znatno poboljšao pouzdanost. Greške kod Golf 5 se javljaju veoma rijetko. Izbegavajte modele VW Golf 5 proizvedene do ljeta 2004. Ostali modeli su izuzetno efikasni. VW Golf 5 je veoma pouzdan automobil.

Sve četiri prijethodne generacije Golfa su poznate prije svega po svojoj pouzdanosti i niskim troškovima održavanja. Nije ni čudo što uživaju ogromnu popularnost na tržištu polovnih automobila.

U ponudi je više verzija VW Golf 5 u kompaktnoj klasi verzije sa 3 i 5 vrata, tu su karavan i sedan verzijama (Bora). Minivan Golf Plus, koji se priključio nizu 2005. godine.  Ponuda je proširena kabrioletom sa sklopivim metalnim krovom – Eos. Međutim, Volkswagen je ga je razlikovao od Golf 5. Zbog veličine je svrstan između Golf-a i Passat-a. U 2006., porodica Golf 5 je porasla za još jedan model – CrossGolf, mali terenac.

VW Golf 5 je automobil koji je, uprkos prolasku godina i povlačenju iz proizvodnje automobil koji je još uvijek moderan i udoban, pa svakako zanimljiv za one koji traže kompakt sa dobrim pedigreom. Njegova snaga je veliki izbor modela na tržištu polovnjaka, širok izbor motora i raznolik spektar karoserija. Ali, morate računati na činjenicu da je tehnološki naprijedniji od svog prethodnika, a njenovo održavanje može biti povezano sa većim troškovima.

U momentu pojavljivanja, Golf 5 je slijedeći tradiciju svojih prijethodnika, ponudio kvalitetne materijale, odličnu završnu obradu, solidnu ponudu unutrašnjeg prostora i sasvim pristojnu udobnost.

Da kažemo i da se VW potrudio što se ponude tiče, pa ima Golfova sa pogonom na svim točkovima, sa troje, petoro vrata i sasvim dovoljnim izborom kako dizel tako i benzinskih motora.


KOMFOR

Prava revolucija, u odnosu na prethodnu generaciju, se desila upravo ispod maske. Za početak, nijedan Golf nije nikada imao toliko mjesta naprijed koliko ga pruža VW Golf 5. Ovo garantuje udobnu vozačku poziciju a i više mjesta za putnike pozadi. Dvije odrasle osobe će se udobno smjestiti na zadnju klupu, a gepek je veliki u odnosu na klasu.

I utisak u vožnji je fenomenalan. Kabina VW Golf 5 je dobro ušuškana pa ne očekujte pretjeranu buku tokom vožnje. Šasija je dobro izbalansirana pa pruža užitak i pri malo bržoj vožnji ako se toga zaželite. Najviše impresionira ležanje u krivinama, a jedina zamjerka ide na progresivni servo koji svoj posao obavlja pristojno, ali na volanu nikada nećete imati onoliko odziva koliko bi željeli, ma koliko povećavali brzinu.

Unutrašnjost VW Golf 5 karakteriše meka na dodir plastika, suptilna upotreba hroma, plavo pozadinsko osvjetljenje instrument table  sa crvenim iglama, potpis četvrte generacije. Novi VW Golf 5 takođe postavlja nove standarde uvođenjem dvozonske kontrole klime. Pored toga , ESP (elektronski program stabilizacije), šest vazdušnih jastuka, kao i ABS. Funkcije kao što su automatsko aktiviranje farova i brisača su ugrađeni u elektroniku automobila.

Tijelo kao što i priliči VW Golf 5 nije upadljivo. Izgleda vanvremenski i jednostavno. Ali izgled može da bude varljiv. Zahvaljujući produženim međuosovinskim rastojanjem, putnici na zadnjim sjedištima imaju više prostora za noge.

U drugoj polovini 2004. u ponudi se našao VW Golf 5 sa pogonom na četiri točka (4MOTION). U ovoj oblasti, nije bilo revolucionarne promjene – Volkswagen sistem treće generacije sa Haldek sistemom koji raspoređuje snagu između osovina, u zavisnosti od okretanja točkova. Haldek IV, koji vam omogućava da izmijenite dodjeljivanje snage osovinama, bez obzira na uslove na putu, pa čak i u stanju da se praktično sav obrtni moment prebaci na zadnje točkove, je debitovao 2008.

Važna novina. VW Golf 5 ima  elektro – hidraulični servo, što je doprinijelo da se poboljša bezbjednost u vožnji (snaga pomoći izabrana u zavisnosti od brzine), a potrošnja goriva je smanjena. Golf 5 je bio veći od svog prethodnika ( 5.5 centimetra duži, 2,5 centimetra širi, skoro pet centimetara viši) i imao skoro 7 centimetara duže međuosovinsko rastojanje. Da bi poboljšali karakteristike upravljanja korišćeno je  multilink zadnje vješanje (naprijed samo modernizovano).


MOTOR

Kliknite da uvećate sliku

Izbor motora za Golf 5 je ogroman, a za početak par favorita. 1,6 FSI benzinac nas je očarao svojom skromnošću a opet dovoljnom snagom kako za gradsku vrevu tako i za krstarenje otvorenim putevima. Naravno, tu si i nadaleko poznati i cijenjeni TDI agregati od 1,9 i 2,0 litra, ali ipak smatramo da su prtjerano skuplji u odnosu na benzince. Prosjek potrošnje je samo 4,7 litara euro dizela, mada ni benzinac ne zaostaje mnogo sa 5,8.

Dakle, izbor motora je stvar novca koji ste prijedvidjeli za kupovinu obzirom da razlike u cijeni znaju da budu velike.

VW Golf 5 1.9 TDI – Nije ni čudo – garantovano dobar rad, niski troškovi održavanja, a troše vrlo malo goriva. Opseg ponuđenih 1.9 TDI je ograničen na dvije verzije: 90 – i 105 konja. Za normalnu vožnju su idealni, ali ne koriste pun potencijal Golf-a 5.

VW Golf 5 2.0 TDI motor (140 – 170 KS) – Nažalost, nije tako trajan kao stariji TDI, slabije verzije. Važno je napomenuti da se neznatno razlikuje od motora istog imena (2.0 TDI) koji se koristi u Passat-u B6, ali nije idealan. Korisnici se žale na pucanje glave i kvarove pumpe.

FSI motori sa turbom – Najpopularniji je 1.4 TSI. Osnovna verzija ima 122 KS i oprijemljen turbo punjačem. Jači (140, 160 i 170 KS) sa turbo punjačem i komprijesorom. Ova kombinacija pruža fantastičan performanse i nedostatak tzv. „Turbo rupe“. Nažalost, korisnici ukazuju na skupe probleme sa trajnošću pogonskog lanca i pumpi rashladne tečnosti. Treba napomenuti da se kod 1.4 TSI motora ne javljaju hronični kvarovi. Na vrhu opsega su 2.0 TFSI motor (200, 230 KS) i 3.2 V6 FSI (250 KS).

Glavni mjenjač u Golf 5 je petostepeni manuelni mjenjač. Prava revolucija je, međutim, mehanički, elektronski kontrolisan sa dvostrukim kvačilom DSG menjač. Može da radi u automatskom ili manuelnom modu. Bez obzira na vaš izbor, mijenja brzine izuzetno brzo. On savršeno radi sa svim motorima – kako benzinskim tako  i dizel. Život DSG zavisi od upotrebe. Svakih 40000 km, preporučena je  zamjena ulja.

Međutim, VW Golf 5 ne trpi loš kvalitet ugrađenih djelova i preskakanje servisa. Traže redovno održavanje. Ovo je posebno važno za  motore sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TSI, TDI), jer su  izuzetno osjetljivi na kvalitet goriva i turbo dizel TDI, koji zahteva kvalitetnu naftu i kontinuiran nadzor zupčastog kaiša. Preskakanje redovnih posjeta mehaničaru i korišćenje jeftine nafte će se završiti problemima, kvarovima koji će uključiti veliki izdatak. Najslabije tačke kod motora su vodena pumpa i pumpa za gorivo , ali ovi problemi nisu široko rasprostranjeni. Češće , morate da se bave različitim problemima kod turbo dizela  jer imaju turbo punjač  sa varijabilnom geometrijom, pa se može javiti kvar mjerača protoka vazduha, curenje ulja  iz turbo punjača. Stalnim nadzorom iskusnog majstora kvar će biti brzo i jeftino otklonjen.

Ljudi koji se plaše visokih troškova održavanja i ne obraćaju pažnju na učinak benzinskih motora 1,4 ( 75 – 80 KS ) , ili još bolje – 1.6 8V . To je“ Poslednji Mohikanac “ u opsegu . Pored toga, odlično radi sa TNG sistemima . Isto se ne može reći za FSI motore ( 1.4 , 1.6 i 2.0 ) oprijmljene sa direktnim ubrizgavanjem benzina. Treba jasno napomenuti – polovni FSI, sa auto gasom, treba izbjegavati. Prvo – nisu posebno ekonomični, jer pri vožnji troše gas i benzin. Drugo , mnogi korisnici gledaju da se oslobode od njih, zbog kvarova.

Naime, dugo se smatralo da četiri ventila i jedna pumpa-brizgaljka sklop (koji je znatno deblji i masivniji po cilindru) uopšte nije moguće ugraditi u glavu. Volkswagen se ipak odlučio na to, te su zidovi u glavi vrlo tanki i osjetljivi. Zbog toga se povećava potrošnja goriva i ulja te smanjuje pouzdanost. To je trebalo biti riješeno sistemom common-rail, ali nažalost prva serija motora 2.0 TDI imala je velikih problema s piezo- brizgalicama Siemens. Ti su problemi u međuvremenu riješeni te kod novih motora nema više problema. Ne može se reći ni da su korišćeni 2.0 TDI loši, ali, kad su korišćeni modeli u pitanju – svakako savjetujemo 1.9 TDI.

VW Golf 5 sa 1.6 8v, koji je jeftiniji za održavanje, a savršeno zadovoljava potrebe TNG.


Volkswagen Golf 5: Istorija modela

  • 2003.: prijemijera Golf 5, kompakt karoserija sa 3 i 5 vrata, 1.4 dizel motora (75 KS) i 1.4 TDI (90 KS), 1.6 (102 KS) i 1.6 TDI (115 KS) i 2.0 TDI (150 KS) 1.9 TDI Turbo dizel (105 KS), 2.0 16V TDI (140 KS);
  • 2004.: verzija sa četiri točka 4MOTION; turbo dizel 1.9 TDI (90 KS), automatski DSG mjenjač, sportska verzija GTI 2.0 TFSI benzinskim motorom (200 KS);
  • 2005.: Bora, GTi i Golf Plus se pojavili u prodaji; 1.4 TSI benzinski motor (170 KS), 2.0 16V turbo dizel TDI (170 KS), sportska verzija R32 od 3,2 benzinskim motorom (250 KS);
  • 2006.: CrossGolf se pojavio; 1.4 benzinski motor (80 KS), 1.4 TSI (140 KS) verzija GTI sa 230 KS;
  • 2008.: Golf 6 je predstavljen.
  • 2009.: Kraj proizvodnje za Golf 5.

KVAROVI

Golf 5 je inače poznat kao pouzdan automobil.

Ipak, provjerite da li je redovno mijenjan zupčasti kaiš, posebno kod 1,4 i 1,6 benzinaca. FSI modeli su osjetljivi na kvalitet benzina, pa se raspitajte kod vlasnika da li je imao problema zbog ovoga, jer je poznato da naš benzin nije najbolji. To je u principu sve uz napomenu da izbjegavate dizele koji su puno prešli, jer otkazivanje turbine znači velike izdatke.

Benzinski motori FSI (sa direktnim ubrizgavanjem) – Na modelima proizvedenim do 2005., nekoliko početnih teškoća, povremeno svjetli lampica kontrole motora i motor radi veoma poremećeno (potrebna zamjena elektronskog gasa ili programiranje ECU motora).

Golf 5 FSI motor (sa direktnim ubrizgavanjem) – Na modelima proizvedenim do 2005., pali se bez razloga lampa greške motore na instrument tabli.

Golf 5 1.4 TSI problem sa pogonskim lancem i pumpom za vodu.

1.4 TSI 160 KS (sa kompresorom i turbom) ima problema sa ispucalim klipovima. Razlog može biti što je senzor detonacije pogrešno kalibrisan za gorivo, koje se koristi.

2.0 TFSI ima problema sa bobinama, krivica je izgleda ulje koje curi na bobine.

Golf 5 TDI motori – Na nekim modelima (posebno Golf 5 1.9 TDI proizvođen do 2004.) problem sa turbinom.

Motor Golf 5 2.0 TDI ( 140 ) – Na modelima proizvedenim do avgusta 2005., postoji rizik od ispucale glave motora na jednoj od steznih tačaka  na bloku motora. Opasnost od štete, posebno, ako vozač vozi uprkos signalu greške motora na instrument tabli.

Kod 2.0 TDI motora redovno provjerite gubljenje rashladne tečnosti. Razlog je problem sa legurama koje se koriste pri pravljenju glave motora, zbog čega glava postane porozna i omogućava da rashladna tečnost curi. Do jula 2009., problem sa glavom motora kod 1.9 i 2.0 dizela su sve više postali uobičajeni.

Golf 5 1.9 TDI i 2.0 TDI (105, 140) motori – Zvuk motora u praznom hodu, koji proizvodi vibracije. Izgleda kao da motor radi „na tri cilindra“. Greška se otklanja nadogradnjom softvera motornog računara.

VW je zamijenio Siemens piezoelektrične brizgaljke na svim modelima 2006. – 2009. 2.0 TDI motori BMN. Sve brizgaljke iz 2.0 TDI PD motora koji koriste piezoelectric Siemens brizgaljke i Siemens ECU su pogođeni ovim problemom. Najviše problema je na Passat-u 2.0 TDI 140 KS BKD.

Svi modeli VAG sa 2.0TDI motorom od 2005. opremljeni Siemens piezo brizgaljkama su bili predmet opoziva koji podrazumijeva zamjenu svih brizgaljki. Kratak spoj unutar brizgaljke goriva izaziva da se motor ugasi.

TDI motori  Neki slučajevi kvara turbine na najrazličitijim kilometražama , posebno kod 1.9 TDI 105 KS proizvedenih do 2004.

Zamajac – Na modelima Golf 5 2.0 TDI (140) proizvedenim poslije decembra,2005., postoji mogućnost propadanja zamajca. Rezultat je gubitak hidrauličnog kvačila. Simptomi: neobična buku pri promjeni brzina.

Neki modeli iz 2006. / 2007. sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem imaju problem sa planetarnim zupčanicima, zbog pogrešne montaže. Prilično visoka učestalost lomljenja ručnih mjenjača zbog ove greške i probijanja kućišta. Ista greška se javlja na Audi A3 i Seat Leon-u.

Kao i Golf Mk 4, 5-stepeni ručni mjenjač za 1.4  i 1.6  sklon kvarovima uslijed korozije i pucanja kućišta.

Kod 6-stepenog mjenjača, ako promjena brzine iz 1. u 2. postane kruto, prvo zamijeniti ulje u menjaču. Ako to ne uspije, potrebna je zamjena sinhronih prstena.

Kvar plivajućeg zamajca – kvar se obično prepoznaje po vibracijama, posebno u praznom hodu. Ponekad je neophodno da se uz ovu intervenciju zamijeni i set kvačila.

ECU može biti oštećena vlagom, zbog prodiranja vode u putničkom prostoru preko polen filtera. Stari VAG problem. Razlozi mogu biti blokiran otvori i odvodi kišnice, pa kišnica odlazi u auto. Ili je polomljen ili nedostaje poklopac polen filtera.

Bitno je da se mikrofilter i ulje kod DSG menjača zamijeni na svakih 40000 km, jer neredovna zamjena ulja može izazvati kvar DSG menjača.

Prednja svjetla – Na modelima proizvedenim do jula,2004., stvara se kondenzacija prednjih farova, u nekim slučajevima i na zadnjim svjetlima. Farovi gube transparentnost i postanu mat.

Za modele proizvedene do maja 2004., ponekad je bilo manje nepravilnosti u ugradnji instrument table. U ovim slučajevima, table hoće da cvrći, pravi buku.

Električni prozori – Na modelima proizvedenim prije 2004., problem sa električnim podizačima za prozore.

Ako centralno zaključavanje ne radi kada je isključeno paljenje, razlog može biti da naknadno postavljena audio jedinica koristi konektor ISO. Provjeriti instalaciju audio jedinice i posebno provjeriti ISO konektor da nisu pinovi u konektoru pogrešno postavljeni.

Radio – Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim prije 2004., dolazi sa neočekivanog prekida zvuka – često kada se pušta CD.

Klima – uređaj. Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim do 2004., postoje problemi u podešavanju temperature i ventilacije.

Svjetla za obavještenja – Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim do 2004., paljenje lampe kvara motora. Greška je ispravljena reprogramiranjnem ECU.

Lampa ESP sistama treperi na instrument tabli, posle rada na mehanizmu upravljača, vjerovatno nije kalibrisan upravljač.

Buka vazduha – Na modelima proizvedenim do marta 2004., buka koja se stvara uslijed labave lajsne vjetrobrana.

Nije neobično da se upali kontrolna lampica za vazdušne jastuke posebno kod primjeraka gdje vozači često pomjeraju sjedišta. Problem se najčešće javlja zbog slabih kontakata s bočnim vazdušnim jastucima, riječ je o kontaktima koji se nalaze ispod sjedišta.

Senzori kiše na prednjim staklima imaju tendenciju da pretjerano reaguje.


ZAKLJUČAK

Uz završetak proizvodnje Golf 4 okončana je era kompaktnog neuništivog Volkswagena. Golf 5 protiv rivala, prije ide modernim tehničkim rješenjima, a ne izdržljivošću. Uvećani troškovi prate posebno verziju 2.0 TDI i benzinske varijante sa direktnim ubrizgavanjem goriva i turbo punjačima.

 

 

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW