info@autonovosti.com
tesla cybertruck
Novosti

Tesla Cybertruck – Električni pick-up čudnog dizajna

3.95Kpregleda

Iako je bila najavljivana već mjesecima, premijera novog modela Tesle je itekako iznenadila javnost, ali i brojnu konkurenciju. Ono što je Musk doveo na scenu svijet će teško progutati, piše Index.hr.

tesla cybertruck

Elon Musk je lično, nemilosrdnim udarcima, predstavio svoj do sada najkontroverzniji model. Tesla Cybertruck je stigao i zaista izgleda ovako. Mnogi su pomislili da se radi o nekoj šali i da će Musk nakon uvoda predstaviti pravi model, a ovaj ostaviti za kulise naučno-fantastičnih filmova s početka 1990-ih.

tesla cybertruck

tesla cybertruck

tesla cybertruck

Cybertruck je glavni alat kojim Musk i Tesla žele da promijene sliku američkih puteva, ali i način razmišljanja američkih vozača. Naime, pick-up modeli su već decenijama najpopularnija klasa vozila, a F serija iz Forda je godinama neosvojiva tvrđava. I upravo su korisnici tih vozila najtvrđi orah, konzervativni vozači koji nerijetko ne štede svoje vozilo, ali i zaziru od modernih tehnologija.

tesla cybertruck

I upravo njima se Musk obratio ovim čudom od kamioneta. Naglašen uglasti dizajn trapezoidnih površina ne oskudijeva u veličini. Dugačak je čak 5885 mm, širok čak 2270 mm i visok 1905 mm. Prima šest putnika, a kabina je i dalje s velikim centralnim ekranom. Trenutni volan inspirisan Knight Riderom vjerovatno neće u proizvodnju, a sam start proizvodnje je predviđen za 2021. godinu.

tesla cybertruck

I sada ono najzanimljivije. Top verzija ima tri elektromotora, pogon na sve točkove i 96 km/h postiže za 2,9 sekundi. Primjera radi, četvrt milje odradi za 10,8 sekundi, baš kao i opaki Challenger Hellcat Redeye. Vozi do 209 km/h. Ok, ali ovdje je važno da ima autonomiju od čak 800 km, a koštaće 69.900 dolara. I da, može da povuče do 6350 kg.

Zanimljivo je i da Cybertruck ima monocoque čeličnu osnovu i vazdušno oslanjanje, ali i dva metra dug tovarni prostor. Tokom prezentacije kamionet je ipak pokazao slabost, i to na staklima. Tako je demonstracija prozora “koji se ne mogu razbiti” završila lomom. “Hm, ima još mjesta za napredak”, rekao je Musk.

Startna cijena osnovnog modela je osetno niža. Najjeftinija verzija sa zadnjim pogonom i 400 km dometa će biti ponuđena po veoma konkurentnoj početnoj cijeni od 39.900 dolara. Ako nekog zanima, 96 km/h će postizati za 6,5 sekundi. I konačno, u sredini je dual-motor verzija s dometom od 480 km, ubrzanjem od 4,5 sekundi i cijenom od 49.900 dolara.

tesla cybertruck

I za kraj ponovimo da je Musk naglasio da će ovaj kamionet biti upravljiv i brz poput Porschea, ali će moći da savlada i teške terene.

tesla cybertruck


Pogledajte i VIDEO:


index.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW