info@autonovosti.com
zandvort staza u formuli 1
Formula 1

Zandvort se vraća u kalendar Forumule 1

9.85Kpregleda

Formula 1 je zvanično objavila da će se od naredne sezone ponovo voziti trka za Veliku nagradu Holandije i to na stazi Zandvort

Od naredne sezone Evropa će dobiti još jednu trku u šampionatu Formule 1. Staza kraj holandskog grada Zandvort će ponovo ugostiti najbrži cirkus na svijetu poslije 35 godina pauze. Staza kraj Zandvorta je poslednji put bila u kalendaru Formule 1 1985. godine kada je slavio Niki Lauda u bolidu Meklarena.

Laudi je to bila treća pobjeda u Holandiji, dok je isto toliko trijumfa imao i Džeki Stjuart. Pobjedu više od njih dvojice je imao Britanac Džim Klark koji je poslednji put slavio 1967. godine. U konkurenciji konstruktora na stazi u Zandvortu je najbolji bio Ferari koji je devet puta slavio.

Inače Velika nagrada Holandije se vraća u momentu kada Maks Verstapen ima sve bitniju ulogu u Fomruli 1, a prije njega je vozio njegov otac Jos Verstapen. U Formuli 1 je relativno skoro bio Robert Dornbos, ali je mladi Maks koji trenutno vozi za Red Bul i sa tako kratkom karijerom najuspješniji Holanđanin u F1.

Ovo će biti druga nova staza u šampionatu Formule 1 naredne sezone jer će se takođe od 2020. voziti i u Vijetnamu. Nije međutim još poznato u kom mjesecu će se voziti Velika nagrada Holandije. Do 1985. godine se trka u Zandvortu uglavnom vozila krajem avgusta.

 

Sportklub.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW