info@autonovosti.com
KamioniNovosti

U Njemačkoj otvorena dionica od 10 kilometara e-autoputa za saobraćaj kamiona

2.21Kpregleda

Ideja trolejbusa u kombinaciji s najnovijim tehnologijama bi mogla da bude novo rješenje za optimizaciju kamionskog prevoza po pitanju izduvnih gasova.

U Njemačkoj su se dosjetili rješenja kojim bi mogli da riješe glavninu problema zagađenja u drumskom teretnom saobraćaju gdje su dizelski motori imperativ. Proces elektrifikacije je skup i bolan, ali ova ideja bi mogla da bude rješenje u saobraćaju tegljačima, bar kad su u pitanju autoputevi.

Radi se o tzv. eHighway putu na kojoj saobraćaju kamioni opremljeni trolama, a koji se električnom energijom napajaju poput trolejbusa, putem nadzemne mreže istosmjerne struje napona 670 V. Nakon višegodišnjeg razvoja i uspješno odrađene test faze otvorena je prva deonica u dužini od 10 km.

Tehnologiju je razvio Siemens, a sistem kamionima s odgovarajućom opremom omogućava da se spoje na električnu mrežu i na struju voze brzinom do 90 km/h. Kad su spojeni s izvorom električne energije, kamioni voze na električni pogon, a silaskom s e-autoputa vraćaju se na klasičan pogon motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.U Siemensu naglašavaju da ova tehnologija omogućava drastično smanjenje štetnih izduvnih gasova, ali i da bi vlasnik kamiona na 100.000 pređenih kilometara mogao da uštedi do 20.000 eura. Takođe, ovaj sistem je u potpunosti kompatibilan s trenutnom drumskom infrastrukturom.

Njemačka vlada je potrošila oko 70 miliona eura na razvoj tehnologije koja kamionima omogućava korišćenje Siemensove električne mreže. Osim nedavno otvorene dionice između frankfurtskog aerodroma i industrijskog parka, vrijedne oko 15 miliona eura, uskoro će se otvoriti još dvije dionice eHighwaya.

Slične tehnologije se trenutno testiraju u Švedskoj i Americi.

 

index.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW