info@autonovosti.com
Škoda Tudor
AutomobiliKoncepti

Škoda Tudor – Kupe koji nije ugledao “svjetlost dana”

3.41Kpregleda

Otkako je Škoda u vlasništvu Volkswagena, češkom proizvođaču nije pružena šansa da kupcima ponudi klasičan kupe automobil. Njemački auto-gigant preuzeo je Škodu 1994. i preporodio ovaj automobilski brend. Danas češki proizvođač izrađuje preko milion vozila godišnje, a familija Škodinih modela povećava se iz godine u godinu.

Škoda Tudor

Međutim, otkako je u vlasništvu Volkswagena, Škoda nikada nije imala u ponudi kupe vozilo, iako je bilo pokušaja u tom pravcu. Naime, 2002. godine Škoda je napravila kupe pod imenom Tudor, ali je sve ostalo na nivou koncepta. Tudor je predstavljen iste godine na Sajmu automobila u Ženevi, a bio je stilski baziran na prvoj generaciji limuzine Superb koja se pojavila godinu dana ranije.

Škoda Tudor

Njegov elegantni dizan nije prošao nezapaženo kod ljubitelja automobila, pa je čak privukao i lopove. Nakon Ženeve, vozilo je bilo izloženo na jednom sajmu u Indiji, da bi po završetku te manifestacije nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima. Posle višemesečne istrage indijskih organa vlasti, koncept je najzad pronađen na jednoj železničkoj stanici u toj zemlji, a danas se čuva u Škodinom muzeju u Češkoj.

Inače, ovaj kupe ime je dobio po Škodi 1101 Tudor iz 1948. godine, a nastao je iz želje tadašnjeg Škodinog šefa razvoja da sazna koji su dometi dizajnera češke kompanije. Te 2002. godine Škodinu proizvodnu gamu činila su samo 3 modela – Fabia, Octavia i Superb. Dizajneri su dobili zadatak da osmisle vozila iz još nekoliko automobilskih segmenata, a svojim idejama prevazišli su očekivanja menadžmenta. Među tada razvijenim dizajnerskim studijama bili su i Fabia pikap, Octavia kabriolet i Superb karavan (koji će u drugoj generaciji ovog modela postati stvarnost).

Ipak, najimpresivniji od svih bio je kupe Tudor. Automobil je dizajnirao Zdenjek Cibulka, pod nadzorom šefa dizajna Tomasa Ingenlata (sadašnjeg prvog dizajnera Volvo automobila). Prvo je napravljena maketa u razmjeri 1:4, da bi Cibulka zatim dobio zeleno svjetlo za razvoj funkcionalnog koncepta u pravoj veličini.

Škoda Tudor

U izradi kupea u velikoj mjeri je korišćen postojeći dizajn modela Superb. Na konceptu Tudor po prvi put su se pojavila neka stilska rješenja koja će kasnije biti primijenjena na pojedinim serijskim modelima Škode, poput dizajna stop svjetala u obliku slova “C”.

Unutrašnjost je bila u luksuznim materijalima, a enterijer od kože izveden je u boji slonovače. Detalji od brušenog aluminijuma dodatno su doprinijeli elegantnom izgledu putničke kabine. Automobil je imao tri ekrana – multimedijalni sa navigacijom (na vrhu centralne konzole), drugi koji je bio dio skupa komandi “klime” (ispod prvog displeja) i treći na instrument tabli, između obrtomjera i brzinomjera (sa podacima bord kompjutera).

Škoda Tudor

 

Za pogon je upotrebljen 2.8L 6-cilindraš sa 193 ks, koji je u to vrijeme ugrađivan u najjači Superb, a snaga se prenosila na prednje točkove pomoću 5-brzinskog manuelnog mjenjača.

Škoda Tudor

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW