info@autonovosti.com
Korisno

Koji su to automatski mjenjači za izbjegavanje?

3.74Kpregleda

Automatski mjenjači polako preuzimaju primat u automobilima – sve su popularniji jer omogućavaju veći fokus na put i olakšavaju kretanje u velikim, sve konstantnijim gužvama.

Međutim, pouzdanost je i dalje ključno pitanje kod automatika, bez obzira što su značajno napredovali u odnosu na prethodne decenije, piše B92.

Zbog složenijeg sistema funkcionisanja znatno su osjetljiviji i samom tim skuplji za održavanje od standardnih manuelaca. Međutim, kao i u svakom segmentu života postoje dobri, preporučljivi automatici i oni lošiji koji su za izbjegavanje.

Trenutno u javnosti status najgoreg automatika na tržištu nosi DP0/AL4 iz Renault-Nissan grupacije. Francusko-japanska alijansa ovaj automatik koristi u pristupačnijim modelima, poput Dacie Logan i Sandero. Međutim, prisutan je i u modelima drugih francuskih proizvođača poput Peugeota 308 i Citroena C4.

Na drugom mjestu ove liste je prva serija robotizovanog mjenjača iz Volkswagena pod oznakom DSG DQ200.

“Pobjedničko” postolje popunjva JATCO menjač poznat i kao JF011E koji je zastupljen u Nissanovim krosoverima Juke, Qashqai i X-Trail. Za njega je karakteristično da se poslije 50.000 pređenih kilometara javlja zujanje iz konusnih ležajeva.

Naravno, i najozloglašeniji mjenjač može biti pouzdaniji od najkvalitetnijeg, a ključan faktor je pažljivo i redovno održavanje. Kao i za svaki drugi segment automobila, jer je to ipak sve potrošni materijal.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW