info@autonovosti.com
Zanimljivosti

BMW “groblje” u Kanadi – Skoro 3.000 automobila trune

4.56Kpregleda

Cijela priča počinje 2015. godine kada je kanadsku luku Halifaks pogodilo veliko zimsko nevrijeme, kada se tamo u procesu transporta s broda na željeznicu i puteve prema salonima i dalje do krajnjih kupaca, zateklo 2.966 naručenih novih BMW-a i Minija. Utovar se zbog vremenskih (ne)prilika značajno odužio, a pritom je automobile more dobro „osolilo”.

Za regulatorno tijelo kanadske Vlade za transport – Transport Canada nije bilo dileme: zbog snažne izloženosti pogubnom uticaju slane morske vode, BMW je dobio nalog da tih 2.966 vozila mora povući s tržišta.

U Minhenu se tada odlučili da isporuka vrijedna oko 150 miliona eura ne isplati da se vraća u fabriku jer bi prepravke koje je propisalo tijelo kanadske vlade, koštale više od vrijednosti kontingenta.

Nakon zvaničnog opoziva za BMW i Mini modele iz slučaja Halifaks u kome se pominje „rizik od nastanka korozije na vitalnim djelovima za pokretanje motora te potencijalnim problemima s podmazivanjem zbog izloženosti morskoj vodi” kupci su dobili druge, nove automobile, a modele iz opoziva više niko nije pominjao.

Portal Jalopnik kojima se javio jedan čitalac s fotografijama otkriva šta se dogodilo s tih gotovo tri hiljade luksuznih automobila – već više od četiri godine jednostavno stoje na otvorenoj ledini aukcijske kuće Adesa u kanadskom Vankuveru gdje propadaju.

Modeli koje je čitalac fotografisao su Serija 3, sportski coupe M4 te nekoliko primjeraka luksuznog sportskog coupea M6. Cijela lista od 2.966 primjeraka obuhvata modele serije 2, 3, 4, 5, 6 i 7, električni i3, hibridni i8 te X1 i Z4. Na velikoj livadi se mogu vidjeti i brojni primjerci Mini Coopera, Cabria i Pacemana.

Ovim povodom urednici Jalopnika su se obratili direktno BMW-u Canada odakle su dobili odgovor da oni ne mogu da znaju ništa o tim automobilima bez broja šasije…

Na kraju, sve upućuje na to da je riječ o automobilima iz slučaja Halifaks koji su jednostavno prepušteni propadanju jer nemaju dozvolu za prodaju u Kanadi, kao ni u trećim zemljama…

U svijetu automobilskog biznisa ovo je još jedan tipičan primjer kontrolisanog troška…

 

jutarnji.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW