info@autonovosti.com
OldtajmeriZanimljivosti

Oakland True Blue Six iz 1925. godine iz “garaže” u Liki se seli u Muzej automobila Presečki

Oakland True Blue Six
2.77Kpregleda

Na svijetlo dana je izašao najstariji “hrvatski automobil” iz 1925., a njegovo stanje je gotovo nevjerovatno dobro…

Oakland True Blue Six

Od kuda početi? Ovako nešto obično samo čitamo u stranim časopisima i sajtovima. Današnja zvijezda je zasigurno Oakland, automobil kupljen na Zagrebačkom Zboru 1928. od strane trgovca Ferdinanda Budickog.

Ono najfascinantnije, čitav život imao ga je samo jedan vlasnik – apotekar Franjo Častek iz Otočca. Spomenuti američki model se aktivno vozio od 1929 do 1941. kada vlasnik nesretno strada u Drugom svjetskom ratu. Do tada je automobil prešao oko 100.000 kilometara.

Oakland True Blue Six

Oakland True Blue Six

Kada imamo u vidu, da je automobil prošao sve ratne strahote, kroz 20. vijek, ova priča još više dobija na emocijama. Sačuvan je od svih ratnih stradnja, a vlasnikova supruga je automobil onesposobila skidanjem akumulatora.

Limarija je izuzetno zdrava, za vozilo staro toliko, složićete se da malo površinske korozije na jednim vratima i okviru šajbe i nije strašno. Inače, Oakland True Blue Six iz 1925. s cabrio krovom i četvoro vrata bio je udobna sportska limuzina koja je proizvedena u samo 33.500 primjeraka.

Oakland True Blue Six

Oakland True Blue Six svoj novi život započinje u restauratorskom odjeljenju Muzeja automobila Presečki u Krapini, gdje će nakon obnove (koja se još razmatra) biti i izložen na zadovoljstvo posjetilaca.Oakland True Blue Six

 

Foto: Muzej Automobila Ferdinand Budicki i Dino Milić-Jakovlić

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW