info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Obratite pažnju na klimu u automobilu

3.92Kpregleda

Jedan ili čak dva litra više goriva auto troši ako u tom sistemu nedostaje 25 odsto ili više freona, zato je ključno provjeriti klima uređaje prije početka sezone vrućina.

Automobil s uključenim ispravnim klima uređajem za vrijeme uobičajene vožnje troši samo od dva do tri odsto goriva više. Dakle, u prosječnom automobilu iz srednje klase, koji troši oko sedam litara goriva na 100 kilometara, to je povećanje potrošnje za oko dva decilitra na 100 kilometara.

Istina, klima uređaj će sasvim solidno hladiti unutrašnjost vozila čak i ako mu nedostaje i više od četvrtine freona, ali će se pritom prosečna potrošnja goriva povećati za više od jednog litra.

Zašto je važno redovno održavati klima uređaj?

To osigurava njegovu dugotrajnost, a vozaču i putnicima ugodno putovanje i zdravlje. Nedovoljna količina freona ili neispravan uređaj povećavaju potrošnju goriva i zagađenje okoline. Pored toga, kada je klima uređaj uključen, mikroorganizmi, mahom bakterije, raspršuju se u unutrašnjosti vozila, a to putnici prepoznaju kao neugodan miris. Osim po smradu, nedostatak freona u sistemu ili njegovu neispravnost prepoznajemo po tome što ne uspijevamo da dobijemo temperaturu koju smo programirali ili kada se vazduh čak uopšte ne hladi.

A da nešto nije u redu ‘javlja’ nam i buka iz otvora sistema za dovod vazduha u kabinu.

Samo kad uredno održavamo klimatizaciju, brinemo o redovnom čišćenju rashladnih i uljnih gasova u kompresoru i provjeravamo kod servisera curi li gas, sigurni smo kako klima uređaj može raditi punom snagom. On se sastoji od mnogo gumenih cijevi i zaptivaka koje ne dihtuju uvijek 100 odsto. Kroz mikroskopske rupe i pore iz kućišta kompresora gas za rashlađivanje neprestano izlazi u atmosferu.

Važno je spomenuti i zagađenje. To je bio jedan od razloga uvođenja novog gasa R1234f, koji je daleko manje štetan za okolinu. A za poređenje, recimo kako je ‘stari’ gas R134a čak 1430 puta štetniji za atmosferu nego ugljen dioksid (CO2).

Preporučuje se servisiranje klima uređaja u autu svake dvije godine, a zamena filtera u unutrašnjosti jedan ili dva puta godišnje.

 

N1.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW