info@autonovosti.com
AktuelnostiKorisnoSavjeti

“Crni led”. Šta je i koliko je opasan?

4.19Kpregleda

“Crni led” se stvara na kolovozu nakon ledene kiše ili topljenja snijega, a često ga formiraju i sami automobili

Vožnja u zimskom periodu je svakako najzahtjevnija, jer pored snijega, na kolovozu je česta i poledica. Posebno je kritična vožnja po takozvanom “crnom ledu”. U pitanju je poledica na putu koja je veoma tanka i samim tim teško uočljiva, pa stvarno djeluje kao da je led crn, a u stvari sloj je potpuno providan.

I pješaci su u opasnosti

“Crni led” može da se formira na trotoarima, pa njega treba da se čuvaju i pješaci. Osim po “minusu”, moguće je da se pojavi i kada je spoljašnja temperatura ispod 4 stepena u plusu, zbog čega noviji automobili upozoravaju vozače na mogućnost formiranja “crnog leda” čim temperatura padne ispod pomenute vrijednosti.

“Crni led” se stvara nakon ledene kiše ili topljenja snijega, a često ga formiraju i sami automobili. Naime, u zimskim uslovima gume na kolima tope snijeg i led na putu, koji se zatim ponovo ledi u veoma tankom sloju.


Najčešće se pojavljuje noću, u jutarnjim časovima, kao i na zasjenčenim djelovima puta. Može se pojaviti nabilo kojoj dionici puta, a posebno na mostovima i nadvožnjacima.


Pogledajte kako izgleda ovaj opasan ples po ledu:


Kako reagovati u susretu sa “crnim ledom”?

Kao prvo, ako procijenite da postoje šanse za pojavu leda na kolovozu, odmah bi trebalo blago usporiti, odnosno voziti sporije nego inače. Nije loše blago prikočiti s vremena na vrijeme, kada saobraćaj dozvoljava tako nešto, kako biste se uvjerili u kakvom je stanju kolovoz.

Ako na ledu izgubite kontrolu nad vozilom, potrebno je istog trenutka u potpunosti dići nogu s gasa, izvršiti korekciju (volan smotati u suprotnom smjeru), napraviti pauzu (sačekati da se zadnji dio vrati u željeni smjer) i onda se izvući, odnosno blago dati gas. Uz to, možete mjenjač spustiti u niži stepen prenosa. I da – zaboravite na kočnicu!

Bitno je ostati smiren u takvoj situaciji i razmišljati racionalno. Ako ne postoji način da zaustavite vozilo (kočenjem motorom), probajte da ga usmjerite dalje od saobraćaja, jer najgore što možete da uradite jeste da se zakucate u vozilo ispred.

Savjeti za vožnju po “crnom ledu”

Ne radite ništa naglo. Nemojte naglo okretati volan ili pritiskati papučice gasa i kočnice. Nemojte da vas išta ometa. Zaboravite na telefon, isključite radio u kolima, a i razgovor sa saputnicima bi trebalo da se tiče samo uslova na putu.

Pored upaljenih oborenih svjetala, ako osjetite i najmanji gubitak kontrole na vozilom uključite sva četiri žmigaca. U ovakvim složenim uslovima za vožnju, nikako nemojte koristiti tempomat.

 

mondo.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW