info@autonovosti.com
aiways rg nathalie
AktuelnostiNovosti

Kineski Aiways dolazi na evropsko tržište

1.16Kpregleda

Kineski proizvođač automobila, Aiways, počeće u martu svoj proboj na evropsko tržište, predstavljanjem njihovog električnog SUV modela U5

aiways u5

aiways u5

Aiways najavljuje konkurentne cijene, dobru povezanost kao i visok nivo sigurnosti modela U5, koji će biti jeftinija alternativa njemačkim premijum brenovima Audiju i Mercedesu sa njihovim električnim modelima E-tron i EQC, u segmentu srednjih SUV modela.

aiways u5

U Aiwaysu tvrde da će se njihov U5 na tržištu “cementirati” kao jedan od najsigurnijih i tehnološki najnaprednijih modela u brzorastućem segmentu srednjih SUV-a na evropskom tržištu, a sve to zahvaljujući inovativnoj konstrukciji karoserije kao i samog pogona.

Osnovan 2017. godine od strane generalnog direktora Gari Gu-a i predsjednika kompanije Samuel Fu, Aiways zapošljava više od 1100 ljudi u svojim istraživanjima i razvoju, proizvodnji baterija i proizvodnim pogonima gdje sklapaju vozila. U5 je prvi model koji će se u ovoj fabrici proizvoditi masovno i sličan je konceptu koji je prikazan na sajmu u Pekingu prošle godine.

Dolazak Aiwaysa u Evropu je poslednji u nizu globalnih pritisaka kineskih brendova. Proizvođač automobila Chery  je otvorio pogon u Njemačkoj, a dugogodišnji najveći proizvođač u zemlji, Haval, ima za cilj da počne izvoziti niz pristupačnih SUV vozila u narednih nekoliko godina. Tako da nas očekuje sve veća ponuda kineskih automobila koji će konkurisati mnogim evropskim modelima.

Aiways će na salonu u Ženevi predstaviti i model RG Nathalie, električni superautomobil sa gorivnim ćelijama na metanol, koje je razvila danska kompanija Serenergy i obećavaju autonomiju od oko 530 milja, efikasniju od vodoničnih ćelija. Za pogon će brinuti 4 elektromotora, svaki snage 137 KS, koji će omogućiti ubrzanje od 0-100 kmh za impresivne 2.5 sekunde, kao i maksimalnu brzinu od 305 km/h.

aiways rg nathalie

Nathalie predstavlja prvi u nizu malih sportskih RG modela. Cijena će biti oko 400.000 eura.

aiways rg nathalie


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW