info@autonovosti.com
KorisnoZanimljivosti

Koliko dobro poznajete BMW? Evo nekih činjenica koje možda niste znali

6.44Kpregleda

BMW je njemačka kompanija koja je poznata po proizvodnji automobila, motocikala i motora, osnovana 1916. godine. BMW je jedan od najuglednijih brendova u automobilskoj istoriji i jedan od najprodavanijih proizvođača luksuznih automobila na svijetu. Sjedište BMW-a je u Minhenu, Bavarska. U nastavku možete saznati nekoliko zanimljivih činjenica o najboljim sportskim i luksuznim automobilima na svijetu.

1. BMW znači Bayerische Motoren Werke a počeo je sa proizvodnjom avionskih motora

BMW je nastao za vrijeme Prvog svjetskog rata jer je Njemačka bila u deficitu sa avionima i avionskim djelovima. Poslije Prvog svjetskog rata, njemačkim kompanijama je zabranjeno da proizvode ratne avione i avionske motore po uslovima Versajskog sporazuma. Tada je kompanija prešla na proizvodnju motocikala, a zatim 1928. godine i sa proizvodnjom automobila.


2. Prvi automobil koji je napravio BMW je bio DIXI

bmw dixi
BMW Dixi – prvi automobil iz BMW-a

BMW je 1928. godine kupio kompaniju Automobilverk Eisenach, kako bi ušao u proizvodnju automobila, a sa njom i prava za proizvodnju automobila koji je nosio naziv DIXI. Ime Dixi je prestalo da se upotrebljava 1929. godine kada je BMW predstavio poboljšanu verziju koja je ponijela naziv BMW 3/15 Da-2.


3. Zgrada u kojoj se nalazi sjedište BMW-a ima izgled BMW motora

Dizajn BMW-ove zgrade sjedišta je sličan onom kod četvorocilindričnog motora. Predstavlja četvorocilindrično nasleđe BMW-a. Čak su i motori sa četiri ciklusa napravljeni gotovo za svaki ekonomični automobil u istoriji. Ta ista tehnologija je išla direktno u motor koji je legendarni pilot lovca, Crveni Baron, nazvao najvećim motorom u ratu. Trkali su se u Formuli 1 i osvojili šampionat sa dizajnom motora koji je star 20 godina.


4. BMW je sam napravio “svoj Lamborgini”

Prvi BMW “M” automobil, legendarni M1 trebao je biti Lamborghini. BMW i Lambo dogovorili su se 1970-ih da zajednički naprave trkački automobil. Njemci su trebali da obezbijede motor i neke djelove za vješanje, a Italijani su trebali da se pobrinu za ostalo. Iz finansijskih razloga, u poslednjem trenutku, Lamborghini se povukao. BMW se vratio u svoju fabriku i napravio ovu zvijer.


5. BMW je u kasnim pedesetim umalo potpao pod Mercedesovu “čizmu”

Herbert Werner Quandt
Herbert Werner Quandt investitor koji je “spasio” BMW od bankrota

1959. godine, BMW je bio blizu bankrota zbog faktora hladnog rata. Mercedesova matična kompanija Daimler-Benz pokušala je preuzimanje BMW-a, na ne baš pošten način. BMW je izvršio kontranapad, angažujući čak i mehaničare u sklopu svoje organizacije u otkupu dionica. Na kraju su pronašli pomoć privatnog investitora, Herberta Werner Quandta, čija porodica i danas posjeduje dio kompanije. Ova bitka je, naravno, izazvala veliko rivalstvo između dva brenda koja traje do dan danas.


6. BMW logo nije izveden iz rotirajućeg propelera, već je sastavljen od nacionalnih boja Bavarske: plave i bijele

Svi misle da je legendarni logo BMW-a izveden iz simbola rotirajućeg propelera. BMW logo zapravo dolazi iz zastave Bavarske. Sastoji se od plave i bijele boje.


7. “Bubrezi”

Prepoznatljivi “bubrezi”

Kada pomislite na BMW,  ne možete a da ne zamislite niprepoznatljivu rešetku. Većina njihovih automobila ima jednu, a to je najlakši način da se prepozna BMW iz daljine. Možda je još prepoznatljiviji od plavo-bijelog kružnog logotipa. Rešetka, bubrezi, postoji već duže nego što mislite. Prva rešetka bubrega debitovala je 1933. godine na BMW-u 303.


8. Prvi električni BMW se pojavio 1972. godine

BMW E1 je bio prvi električni automobil bavarskog proizvođača

Električni automobili nisu tako moderni i inovativni kao što mislite. Ali su svakako bili kada je BMW napravio jednu 1972. godine, mada nije pogodio komercijalno tržište, i nije previše teško shvatiti zašto. Iako je automobil mogao razviti pristojnu brzinu, baterija nije bila zavidnih performansi. Performanse su bile oko polovine onoga što je BMW tada proizvodio. Ali veliki problem je došao zato što je baterija trajala oko 20 minuta. Ovaj električni automobil pokazuje da je BMW uvijek bio spreman na inovacije.


9. BMW je 1937. godine napravio najbrži motocikl na svijetu

Ovaj BMW motocikl je mogao da postigne brzinu od 278 km/h. Bio je opasna “igračka. BMW je jedini proizvođač motocikala koji ne koristi teleskopske viljuške na svojim motorima.


10. BMW je vlasnik britanskih marki Mini i Rolls-Royce

U današnje vrijeme je teško ispratiti automobilsku industriju i utvrditi “rodbinske” veze između proizvođača. BMW je vlasnik dva britanska brenda automobila. U pitanju si Mini i Rolls-Royce.


11. BMW se bavi dizajniranjem vozova i enterijera za avione

BMW je dizajnirao enterijer aviona za Singapore Airlines

Da. Dobro ste pročitali. BMW je dizajnirao enterijer aviona za Singapore Airlines. Takođe, BART Sistem iz San Franciska će neke postojeće vozove zamijeniti onima kojima je dizajnirao ovaj bavarski gigant.


12. BMW slogan koji je aktuelan preko 40 godina

“Ultimativna mašina za vožnju”  je jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih slogana koji BMW koristi više od 40 godina.


13. BMW su osnovali Karl Rapp, Camillo Castiglioni i Franz Josef Popp 1916. godine

Karl Rapp, Camillo Castiglioni i Franz Josef Popp

Pogledajte i neki od dokumentarnih VIDEA: 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW