info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Ugovor o razvoju Bube potpisan prije 85. godina

1.03Kpregleda

Tačno prije 85 godina, 22. juna 1934. godine potpisan je ugovor o razvoju KdF-Wagena, slavne Volkswagen Bube, automobila koji je promijenio tok automobilske industrije.

Tog dana je Ferdinand Porše potpisao ugovor s njemačkom vladom o razvoju “narodnog automobila”, jednostavne i pouzdane izrade, piše Autoportal.

Zahtjevi su bili da bude mjesta za pet osoba, motor je trebalo da bude sa vazdušnim hlađenjem (radi lakšeg održavanja u zimskim uslovima), trebalo je da postiže 100 km/h i troši osam litara na 100 km. I, najvažnije, cijena je trebalo da bude do 1.000 maraka kako bi se omogućila kupovina prosječnom njemačkom radniku, te postavili temelji motorizaciji njemačkog naroda.

Kontakti Ferdinanda Poršea sa zloglasnim Adolfom Hitlerom počeli su još 1933. godine, a ovim je projektom njegov angažman poprimio prve službene odlike. Porše je postao “državni konstruktor broj 1” i imaće presudnu ulogu u razvoju ratne tehnike za Vermaht.

Počeo je intenzivan razvoj, te su u sledećih godinu i po dana napravljena tri prototipa, koja su 22. oktobra 1936. krenula u opsežan testni program. Temeljem dobrih rezultata 28. maja 1937. osnovana je državna firma, danas poznata kao Volkswagen. Konačno, 26. maja 1938. godine, u Falerslebenu je predstavljen KdF-Wagen, koji će se proslaviti kao Volkswagen Buba.

Ipak, preusmjeravanje resursa na vojne poduhvate značilo je da isporuke KdF-Wagena privatnim kupcima neće početi sve do iza Drugog svjetskog rata. U međuvremenu, proizveden je niz ratnih verzija, a za oživljavanje proizvodnje 1945. godine zaslužan je britanski major Ivan Hirst.

Bio je to početak svjetskog uspjeha – 17. februara 1972. s proizvodne trake u Wolfsburgu sišla je VW Buba pod rednim brojem 15.007.034, srušen je 45 godina star rekord legendarnog Forda Modela T i istorija automobila dobila je novog vladara.

Proizvodnja je u Evropi zaključena 19. januara 1978. godine, a proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Do 2003. proizvedeno ih je ukupno čak 21,5 miliona.

 

N1 info

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW