info@autonovosti.com
Automobili

30 godina Honde NSX

210pregleda

Okićeno superlativima i tehnološki naprednim rješenjima, japansko čudo od automobila se na sceni pojavilo 1989. godine

Naravno, govorimo o Hondi NSX, u Americi pod Acurinom značkom. Automobil je predstavljen 1989. godine na sajmu u Čikagu, ali razvoj Hondinog sportiste je krenuo polovinom 1980-ih. U njegovom razvoju je učestvovao i legendarni Ayrton Senna, koji je prvi prototip ocijenio dosta nježnim. U Hondi su komentar shvatili ozbiljno i ubrzo povećali krutost za 50%.

NSX je umesto prototipnog četvorocilindraša dobio 3.0 V6 motor, kasnije i 3.2. Budući da se radilo o sve ozbiljnijem sportisti tako je i pogon s vremenom do serijske verzije stigao do zadnje osovine, a pomakao se i motor.

Uz nekoliko redizajna i targa varijantu NSX je u proizvodnji izdržao sve do 2007. godine, a naslednika je dobio tek 2016. godine.

 

Index.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.