info@autonovosti.com
Korisno

ABD: AUTOMATIC BRAKE DIFFERENTIAL

511pregleda

ABDAutomatic brake differential ili na njemačkom Automatisches Bremsdifferential, je automatski zatvarač (blokada) diferencijala pogonskih točkova, koji efekt blokiranja ne ostvaruje direktno samokočnim kosim zupčanicima, nego posredno, naizmjeničnim aktiviranjem kočnica na strani na kojoj dolazi do proklizavanja točka. Time se na suprotni točak, u zahvatu s podlogom, prenosi pogonski moment jednak momentu kočenja na suprotnoj strani (kočnica djeluje poput rotacijskog oslonca).

ABD bitno poboljšava vozna svojstva na klizavoj podlozi, jer automobil ne ostaje bez pogona, te daje stabilnost u krivini. Izrada je znatno jednostavnija od klasične mehaničke ili ‘hibridne’ s viskoznim spojkama u funkciji blokade. Međutim, u ekstremnoj vožnji može doći do pregrijevanja kočnica, jer one istovremeno preuzimaju funkcije zatvaranja diferencijala i kočenja. BMW koristi termin EBS (Elektronische Differentialsperre).

Na slikama dolje je klasičan diferencijal, diferencijal s mehaničkim zatvaračem i diferencijal sa blokadama viskoznim spojkama.

abd_2

abd_3

abd_4-300x271

pmlautomobili

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW