info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Imotski podiže spomenik svom ljubimcu – Mercedesu

1.45Kpregleda

Da je Imotski hrvatski grad Mercedesa znaju svi. Neki kažu i kako nigdje nema toliko Mercedesa po glavi stanovnika koliko ih ima u Imotskom. Kako bi dokazali svoju ljubav prema tom njemačkom automobilu, u srcu Dalmatinske zagore spremaju nesvakidašnji poduhvat.

Ispred svake kuće ili u garaži – Mercedes. Dobrodošlica je to u Imotsku krajinu. Kultni njemački automobil, ili kako mu Imoćani tepaju Merđo, u ovom gradu bi uskoro mogao da dobije i svoj spomenik.

„Mi smo zamislili da to bude od imotskog kamena, jedna linija 115, u prirodnoj veličini plus troškovi od otprilike 200 hiljada kuna. Po meni to nije puno, financiraće se od sponzora“, rekao je Ivan Topić, predsjednik Kluba oldtajmera Imotski.

Čeka se odobrenje gradskog vijeća, a s gradnjom bi započeli oko Božića na mjestu stare autobuske stanice s koje su njihovi očevi i djedovi, trbuhom za kruhom, odlazili na put za Njemačku i vraćali se upravo s Mercedesom.

„To je bio simbol uspjeha, simbol moći, došli su se predstaviti i nisu se pokajali što su uzeli te automobile, danas smo mi naslijedili te automobile, isti su kao u ono vrijeme, iz 70-ih i 60-ih godina“, rekao je Topić, a o tome svjedoči i njegov džip kabriolet, Mercedes G klase iz 1978. godine, jedan od najstarijih na svijetu.

Za Imoćane važi ona – Mercedes je Mercedes, sve drugo su automobili.

„To je tako za većinu, mladost želi polagati samo na Mercedesima, ni ja nisam htjela ništa drugo nego Mercedes“, kaže Matea Topić.

Ovi limeni ljubimci oduševljavaju i turiste.

„Meni je ovo veoma interesantno zato što je moj brat imao isti model ovog automobila i kada smo bili djeca mi smo se u njemu vozili. Mislim da Imotski zaslužuje spomenik Mercedesu“, smatra Marta iz Švedske.

Ideju o spomeniku pozdravljaju i ostali Imoćani.

„To je zaštitni znak svake imotske porodice, ali i zbog toga što će to sigurno doprinijeti razvoju turizma imotske krajine“, rekao je Josip Šerić iz Imotskog.

Preduzetnici kakvi jesu, ovi Imoćani ne namjeravaju da stanu samo na tome. Uskoro im stižu i ljudi iz Mercedesa. Pokušaće da ih nagovore da u Imotskom otvore proizvodni pogon.

 

smagazin.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW