info@autonovosti.com
KorisnoZanimljivosti

Kako električna vozila postižu nevjerovatno ubrzanje?

1.2Kpregleda

Električni automobili trenutno razvijaju maksimalni okretni moment, nakon pritiska papučice gasa, a ta karakteristika čini ih superiornijima u odnosu na automobile pokretane klasičnim motorima, posebno u gradskoj vožnji.

Električna vozila imaju fokus usmjeren očuvanju okoline, kroz manju emisiju štetnih izduvnih glasova u odnosu na konvencionalna vozila. Osim toga, ekonomična su pa su poželjno prevozno sredstvo koje znatno smanjuje troškove prevoza. Takođe je bitno i zanimljivo kod ovakvih vozila to što razvijaju maksimalni okretni moment pritiskom papučice gasa.

To je karakteristika koja ih čini superiornim u odnosu na automobile s benzinskim i dizelskim motorima. Kada govorimo o snazi motora, koja se mjeri kilovatima (kW) ili konjskim snagama (KS), sve češće danas ljude zanima i okretni moment, koji se izražava u njutnmetrima (Nm).

Okretni moment je količina rada koju motor može odraditi, a kilovat, odnosno konjska snaga je brzina kojom će taj rad biti isporučen. Snaga motora matematički se računa množenjem okretnoga momenta brojem okretaja u minuti. Logičan je zaključak da motor s većim okretnim momentom isporučuje i više konjskih snaga pri određenom broju okretaja.

U električnim vozilima glavnu ulogu imaju generator motora i baterijski sistem, koji isporučuju snagu za pokretanje automobila i vožnju. U vozila pokretanog konvencionalnim elektromotorom u kojem se unutar magnetnog polja proizvodi snaga, što više struje dođe do njega to će se on brže okretati.

Generator u električnim vozilima čini nešto slično, ali je smjer toka struje obrnut. Umjesto da električni impuls zavrti rotor, on se vrti kroz magnetsko polje i to brže ako se vozilo kreće sporije. Tako se stvara struja koja se koristi za punjenje baterija, a generator se može brzo prebacivati iz stanja punjenja automobila u stanje regenerisanja električne energije. Električno vozilo može se u sekundi pokrenuti, npr. kad se na semaforu upali zeleno svjetlo.

Ako očekujete start kao kod nekog sportskog automobila, grdno ćete se prevariti, no isporuka maksimalnog okretnog momenta u trenutku čini vožnju električnim autom itekako zabavnom i jednostavnom.

 

autostart.24sata.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW