info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Kupuju automobile koje testiraju da bi bili nezavisni – Consumer Reports

589pregleda

U savremenom svijetu, kada automobilski mediji u velikoj mjeri zavise od objavljivanja reklama za vozila čije testove objavljuju, teško je ostati potpuno nepristrasan i nezavisan.

Mediji i organizacije koje se bave testiranjem novih modela najčešće dobijaju test vozila od proizvođača ili prodavaca automobila, bez obzira na čiju inicijativu dolazi do testiranja. Osim toga, kompanije pozivaju automobilske novinare na grupne prezentacije i test vožnje, gde su im na raspolaganju vozila sa motorima i paketima opreme koje određuju sami proizvođači. U svim tim slučajevima, novinari nemaju mnogo izbora osim da sjednu za upravljač automobila koji im je “servirala” auto-kompanija i da kasnije svoje impresije iznesu upravo na osnovu tih test primjeraka.

Američki Consumer Reports, koji još od 1930-tih godina testira i upoređuje proizvode na tržištu SAD i prezentuje svoja zapažanja tamošnjoj javnosti, u okviru svoje djelatnosti ima i testove novih modela automobila. Međutim, za razliku od medijskih kuća, ova neprofitna sama organizacija odabira i kupuje vozila koja testira i na to godišnje troši milione dolara.Kako tvrde u Consumer Reportsu, oni to čine prije svega da bi sačuvali nezavisnost u odnosu na proizvođače automobila i ostali objektivni i nepristrasni prilikom ocjenjivanja karakteristika i kvaliteta vozila. Samo u prethodnoj fiskalnoj godini Consumer Reports je na kupovinu test automobila i plate osoblja koje ih testira potrošio 2,1 milion dolara.

Ova organizacija ima i svoj poligon za testiranje vozila koji se prostire na preko 130 hektara gdje ispituju performanse automobila u različitim vremenskim uslovima (poput vlažnog kolovoza) kao i po različitim terenima i putnim podlogama, ali i testiraju savremene elektronske sisteme asistencije na novim modelima. Tako su prilikom testiranja električnog automobila Tesla Model X 90D ispitivali kako funkcioniše autopilot na tom vozilu.

Consumer Reports između ostalog vrši i testove automobilskih guma i sjedišta u vozilima, kako bi ispitao njihovu izdržljivost, odnosno udobnost. Upravo je test pneumatika jedan od najskupljih, kažu u toj organizaciji.

 

b92.net


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW