info@autonovosti.com
NautikaSport

Motonautika: Crna Gora po prvi put na “China invitational” trci

1.24Kpregleda
Protekle nedjelje, u kineskom Dangjiangkou je održana šesta međunarodna trka “China invitational”, koja obuhvata trke čamaca klase F4, i nekoliko klasa skutera na vodi.

U najpopularnijoj “Spark” klasi skutera su pored 11 kineskih reprezentativaca, pozvani i 10 reprezentativaca ostalih zemalja (SAD, Australija, Španija, Švedska…). Po prvi put je pozvan i trkač iz Crne Gore, Volja Džiković, član Sportskog Motonautičkog Saveza, nakon dobrog rezultata na evropskom prvenstvu. Volja je inače bila i jedina pozvana djevojka na trci.

download9

Imam višegodišnje iskustvo u Sport klasi, koja je vrlo slična Spark, gdje sam između ostalog bila i šampion Francuske, ali je nisam vozila skoro godinu dana, tako da nisam znala što da očekujemkaže Volja.

Kvalifikacija je prošla dobro, uz solidan rezultat, 14. mjesto.

“Rezultat kvalifikacija me nikada mnogo ne dotiče, jer obično imam jako dobar start u trci, bez obzira na startnu poziciju. A pogotovo u ovoj klasi, gdje svi piloti voze identične skutere.”, nastavlja Džiković.

download5

Nevjerovatno dobri startovi su i jedan od razloga što su organizatori izabrali da pozovu Volju, te su je na dan trke mediji intervjuisali više nego bilo kog drugog trkača, kao da su znali što će se dogoditi. I zaista, Volja nije razočarala prepune tribine kineskih navijača, kada je nakon znaka za start trke sa 14-tog skočila na prvo mjesto na početnom pravcu! Ostalih 20 muškaraca je moglo samo da čita “Montenegro” na leđima njegog dresa, i pita se, kako je to moguće. Nakon prvog kruga Volja je izgubila par mjesta, ali je bila u vodećoj grupi.

download1

“Taman sam našla svoj ritam na uzburkanoj rijeci Dan, kada je Amerikanca ispred mene talas u trenutku oborio sa skutera. Morala sam naglo da reagujem kako ne bih udarila njega ili njegov skuter. Vjerovatno me je taj isti talas udario tačno u trenutku manevra, te sam na djelić sekunde ispustila volan i nekako udarila lijevi palac ruke, da li o sebe ili skuter, ne znam. Osetila sam da nije slomljen, nego samo jako ugruvan, te sam nastavila trku.”

volia-intervju-kina

U bolovima je počela da gubi pozicije, da bi na kraju završila 18-ta.
“Vjerovatno je moglo biti bolje, ali na trkama se takve stvari stalno dešavaju. Zadovoljna sam svojim startom, pa čak i sveukupnim rezultatom, obzirom da sam bila jedina djevojka.”, završava Džiković.

Nakon trke Volja je bila i počasni govornik u okviru sportskog foruma o unapređenju motonautike u Kini i sportsko-međunarodnih odnosa Crne Gore i Kine.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW