info@autonovosti.com
NautikaSport

Motonautika: Na Šampionatu Evrope zlatna medalja za Petrovića, Džiković pokazala potencijal

1.3Kpregleda
Proteklog vikenda u portugalskom gradu Mirandela održano je poslednje kolo Šampionata Evrope u disciplini trke skutera na vodi. Sportski Motonautički Savez Crne Gore je po prvi put poslao dvočlanu reprezentaciju, sačinjenu od jedina dva domaća trkača sa svjetskom trkačkom licencom.

Aleksandar “Aljoša” Petrović je u disciplini slobodni stil (“freestyle”) ušao u finale kao drugoplasirani u bodovnom plasmanu, nakon pobjeda nad bolje rangiranim trkačima u prve dvije trke šampionata početkom sezone. Ali, nakon povrede i odsustvovanja aktuelnog svjetskog šampiona, Aljoša je u Portugaliju stigao kao praktično prvoplasirani u bodovnom plasmanu. “To je potpuno promijenilo naš cilj. Prije polaska smo planirali sigurnu vožnju kako bi osvojili neku od medalja. Međutim, kada se ukazala šansa za zlatnom medaljom, riješili smo da idemo na sve ili ništa.”, kaže Petrović.

Mirandela-announcement4

Nakon dobre vožnje u prvoj trci, Aljoša je još povećao svoju prednost u odnosu na drugoplasiranog Italijana, prošlogodišnjeg šampiona Evrope. Druga trka je bila noćna, pred mostovima na rijeci Tua prepunim posmatrača. To je Petrovićev omiljeni tip trke, i tu je deklasirao protivnike, i time još povećao bodovnu prednost.

Mirandela-announcement3

“Time smo dobili dovoljno poena prednosti da je trebalo samo da nemamo mehaničkih problema u poslednjoj trci, i zlato bi bilo naše. Dvoumio sam se da li da vozim najsigurnije moguće, ili da jurim još jednu pobjedu i rizikujem da izgubim zlato.”, nastavlja Aljoša. “Međutim, odluka je bila vrlo laka, jer čim sam krenuo u vožnju osjetio sam mehanički problem, tako da nije bilo ni govora o bilo kakvom riziku”.
Petrović je tu poslednju trku vozio solidno, te osvojio drugo mjesto, što mu je sveukupno donijelo pobjedu na trci u Portugaliji i zlatnu medalju u sveukupnom plasmanu poslije 2 pobjede i 3 druga mjesta nakon 5 trka.

Po prvi put na evropskom šampionatu Crna Gora je imala i predstavnicu u ženskoj klasi. U najtežoj ženskoj disciplini, stojeći skuteri GP1 (ski GP1), po prvi put u svojoj karijeri takmičila se Volja Džiković. Staza u Mirandeli je poznata kao najteža u Evropi, jer je rijeka Tua na tom mjestu vrlo uzana i ograđena zidovima, te se talasi vrlo brzo odbijaju i prave rijeku ekstremno uzburkanom. “Da su mene pitali, za svoju prvu trku u GP1 klasi sigurno ne bih izabrala Mirandelu.”, u šali kaže Volja.

Mirandela announcement

Cilj pred odlazak je bio osvajanje bodova za kvalifikaciju za finalnih 8. U prvoj trci je sve krenulo dobro, i izgledalo je da će Volja postići vrijeme za prvih 8, ali je tehnička greška u pretposlednjem krugu dovela do diskvalifikacije i 0 bodova. Da ne bi napravila sličnu grešku u drugoj trci, Volja je vozila previše sigurno, pa samim tim i presporo za finalnih 8, te je ponovo dobila 0 bodova. “Bila sam očajna, jer mi je preostala još samo jedna trka, i plašila sam se da ću se vratiti kući sa 0 bodova.”, nastavlja Džiković. Ali, sve se preokrenulo kada je Volja kao wildcard ušla u takmičenje u disciplini paralelni slalom. “Na slalom nismo ni računali pre odlaska, tako da me je taj ulazak odjednom povratio.” Volja je u slalomu izgubila u četvrtini finala od francuskinje Morlaes, ali ono što je daleko važnije je da se psihički povratila pred poslednju trku. Nakon fenomenalnog starta ušla je u prvu krivinu kao treća, ali je trka bila zaustavljena zbog nepravilnog starta jedne od vozačica. Drugi start je bio malo lošiji, ali Volja je ušla kao peta u prvu krivinu, što je značilo da prvi dobar start nije bio slučajnost. Nakon 10 minuta trke sve je ličilo na to da će Crna Gora po prvi put dobiti poene na Šampionatu Evrope u ženskoj klasi, ali onda je portugalska trkačica udarila Volju odpozadi. Nakon što se pljusak vode spustio na rijeku Portugalka je bila u vodi, a Volja je povrijedila nogu, ali se zadržala na skuteru. “Da to nije bila poslednja trka možda bih i pomislila da stanem zbog bola, ali ovako sam dala gas o nastavila dalje.”, kaže Volja. Narednih 8 minuta je prošlo bez incidenata, i Volja je osvojila 7. mjesto, time donijevši prvih 9 poena. “Žao mi je samo što nisam učestvovala u prvom kolu šampionata, jer ovako i sa 9 bodova sam sveukupno poslednja, trinaesta od rangiranih djevojaka. Nadam se da ću sledeće godine moći da učestvujem na svim trkama šampionata i ostvarim još bolji rezultat”.
Sportski motonautički savez Crne Gore posebnu zahvalnost duguje Upravi za sport I mlade Crne Gore, na čelu sa Igorom Vušurovićem, bez čije pomoći nije bilo moguće učešće na šampionatu Evrope.
Na pitanje kako im se može pomoći da ponove rezultate sledeće godine i povećaju broj reprezentativaca, Džiković i Petrović se slažu da im je osim sponzora još samo potrebna stalna lokacija za trening, što podrazumijeva neveliku vodenu površinu na kojoj bi se postavile bove i koju bi mogli da koriste svi članovi Sportskog Motonautičkog Saveza Crne Gore. “Troškovi takve lokacije bi bili minimalni i lako bi se otplatili promocijom sporta i turizma za sve ljubitelje trka na vodi.”

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW