info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Ne skidajte led vrelom vodom!

1.13Kpregleda
Sa zimskim danima bliži se i neophodno čišćenje automobila od snijega i leda. Vozačima koji svoj automobil drže na otvorenom najveći problem je zaleđena šoferšajbna.
Ne – polivanje vrućom vodom, da – grijanje vjetrobrana ili struganje leda odgovarajućim metlicama, to je ukratko rješenje ove dileme.
Teško je povjerovati, ali su zaista pojedini vozači skloni tome da se od leda na staklima svog ljubimca oproste polivanjem stakala vrelom vodom. Bez vrijeđanja inteligencije, ali ovakav potez graniči se s nevjerovatnom glupošću. Štaviše, takva praksa može trajno uništiti staklo ili ga oštetiti u toj mjeri da mu se maksimalno skrati vijek trajanja.
“Ogromna je razlika u temperaturi vode koju ljudi koriste i temperaturi vjetrobranskog stakla u smrznutom stanju. Takav termički šok može prouzrokovati velika oštećenja. Staklo je vrlo tvrdo, ali i lomljivo, međutim, nije plastično, tako da nisu moguća brza nejednaka rastezanja”, upozorava Goran Preradović, staklar u jednoj poznatoj prodavnici auto-stakala.
Kako čistiti led:
1. Metlicama za led
2. Grijati šoferšajbnu
3. Uključiti grijače ukoliko ih automobil ima u staklima
4. Nikako udarati i razbijati led
5. Nakon pranja automobil ostaviti u garaži da se osuši
autoportal.rs
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW