info@autonovosti.com
Korisno

Nosači motora i nosači mjenjača

4.24Kpregleda

Nosači motora potrošni su dio u vozilu kojem je jedna od glavnih funkcija smanjenje buke koju stvaraju različite vibracije sa puta, a takođe i smanjenje prenošenja tih vibracija na samu karoseriju.

Potrebno ih je redovno mijenjati jer ne samo da smanjuju buku i vibracije, takođe njihova redovna zamjena smanjuje oštećenja drugih djelova na vozilu, koja se obično veoma važna za dobre performanse automobila, kao što su spojka, zamajac i mjenjač. Takođe, kod neispravnog nosača motora može puknuti i auspuh, jer dolazi do prevelikog opterećivanja.

gumeni_nosaci_motora

Vibracije koje se prenose na karoseriju mogu se kod istrošenih mjenjača osjetiti na najrazličite načine, npr. često se osjete upravo preko vozačevog, ali i ostalih sjedišta. Da bi se stvar dodatno zakomplikovali, postoje vozači koji stave nove nosače motora, ali se i dalje žale na buku i prije svega vibracije, koje ostaju iste kao i kod starih, istrošenih nosača. Dakle, nije teško zaključiti da je stvar u kvalitetu – mnogo je isplatljivije kupiti kvalitetnije i nešto skuplje nosače motora nego se zadovoljiti jeftinijima koji se kasnije pokažu kao bacanje novca.

Problemi s nosačem motora, osim po buci i vibracijama mogu se naslutiti i kod davanja i oduzimanja gasa, kada se u tom trenutku oseti jak trzaj. Takođe, možete zatražiti nekoga da vam pogleda motor dok krećete pod ručnom – u slučaju da motor jako skače, to je takođe znak da je neki od nosača došao do kraja svog životnog vijeka.

nosac-motora-osobna-dostavna-teretna-vozila-slika-33748003

Postoje različite vrste nosača motora, lijevi, desni, gornji, donji… zavisno od tipa vozila i u pravilu se mijenja samo onaj nosač za kojeg ste sami shvatili da ne radi ili vam je to auto mehaničar pojasnio. Cijena im varira, pa je to definitivno dio koji  zahteva veća ulaganja.  U nekim slučajevima vozači repariraju nosače, međutim često se radi o poprilično jalovom poslu koji ne drži dobre rezultate veoma dugo. U svakom slučaju, prilikom kupovine nosača motora prvo se treba dobro raspitati i tek onda obaviti kupovinu kako biste dobili nosač koji će isplatiti svoju cijenu.

Nosači motora nisu jedini koji mogu zadavati glavobolje vozačima jer često su to druga vrsta nosača, odnosno nosači mjenjača.  Zapravo, u nekim slučajevima čak je i iskusnim auto mehaničarima malo teže utvrditi pravi kvar, dakle saznati o kojim se nosačima radi – nosačima motora ili nosačima mjenjača.

 Lemforder-nosaci

Postoji nekoliko nosača mjenjača, a samo neki od simptoma da je neki od njih istrošen su – automobil se trese u leru, kada pomičete lijevo – desno ručicu mjenjača u leru u njoj se osjete vibracije, a posebno se sve trese kada je automobil u leru i tada se pritisne gas (dobijate utisak kao da će nešto puknuti od količine vibracija), a u vožnji kada su manji obrtaji dosta se trese, dok kod većeg broja obrtaja, nastaju minimalne vibracije na ručici mjenjača.

Vozači svakog dana imaju mjenjač u svojim rukama, ali nerijetko su svjesni da je toliko komplikovan i toliko važan. Kada ne bi bilo mjenjača, obrtaji motora prenosili bi se na točkove i kod svakog davanja gasa vozilo bi poskakivalo, jednako kao i kod usporavanja. Kada ovo objasnimo shvatamo zapravo koliko je stalnim vibracijama i silama podložan mjenjač čim izađemo vozilom na put pa tek tada uviđamo koliko su njegovi nosači bitni i koliko vibracija i svih ostalih sila skupljaju na sebe, sve kako bi nam vožnja bila ugodnija i ljepša.

I nosači motora i nosači mjenjača napravljeni su tako da mogu izdržati velike napore. Stoga nešto viša cijena ovih djelova ne treba biti nešto što nas previše iznenađuje.

silux.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW