info@autonovosti.com
KorisnoPolovni Automobili

Opel Zafira A 1998. – 2005.

2.98Kpregleda

Opel Zafira je bio sa Fiat Multiplom jedan od prvih odgovora na Renault Scenic, preteču kompaktnih MPV(Multi Purpose Vehicle). Takođe kao i Multipla, željeli su da da više njenom vlasniku i bio je prvi koji je inaugurisao koncept kompaktnog MPV sa 7 sjedišta, čiji je poslednji red sakriven u podu prtljažnika. Ali Zafira je ipak pretrpjela mnoge propuste, koji su narušili njen imidž.

opel-zafira-2003-2005-01

Opel Zafira je predstavljena prvi put 1997. na sajmu automobila u Frankfurtu na Majni. Dvije godine kasnije, počla je proizvodnja u Njemačkoj, a u narednim godinama u Brazilu i na Tajlandu. Pored osnovnog imena automobila, takođe je prodavan kao Vauxhall Zafira (Velika Britanija), Holden Zafira (Australija), Chevrolet Zafira (Brazil i Argentina) i Subaru Travik (Japan).

opel-zafira-2003_1

Opel Zafira je izgrađena kao podignuta Astra II. Nažalost, nešto je manje zaštićen od korozije. Korozija se uglavnom pojavljuje na elementima karoserije, ivice blatobrana (posebno pozadi). Prije kupovine treba pažljivo da provjerite funkcionisanje svih ručki vrata – dešava se da se otvaraju izuzetno teško ili ne rade uopšte. Tipična karakteristika Opel Zafira su matirali farovi.

opel-zafira_interior_0

Sa sedam sjedišta MPV Zafira Opel 1999. donio sofisticirani porodični automobil na tržište, koji je bio najpopularniji MPV u Njemačkoj do uvođenja VW Tourana. 2003. na Opel Zafira-i je odrađen restajling, promijenjena su svjetla, maska i detalji na instrument tabli. 2005. došao je nasljednik na tržište.

opel zafira a

2000. se pojavila Opel Zafira OPC, imala je sportsko vješanje, posjeduje niz detalja u unutrašnjosti i veliki turbo benzinski motor sa snagom od 194 ili 200 KS. Zafira OPC je jedini model u svojoj klasi, koji lako može da pređe 200 km/h i za  0 km/h do 100 km/h potrebno mu je blizu 8 sekundi.

Prednost Opel Zafire je da je automobil izgrađen na osnovu komponenti Opel Astre II, lakše je, za rezervne djelove i servisiranje.

KOMFOR

Njemački red, ali izuzetno dosadan stajling. Sve prisutna je crna, kvalitet samih materijala u kabini je među najboljima u klasi. Tabla je napravljena od mekane plastike. Mebl je izdržljiv i izuzetno pažljivo uparen. Ali prednosti Opel Zafira uključuje veliki prostor za putnike i dobra vidljivost.

OPELZafiraOPC-3107_1

Opel Zafira u dizajnu je najčešće koristila komponente koje su bile na raspolaganju u trenutnom proizvodnom programu. Šasija dolazi od Astre II, kao i većina motora. Prošireno međuosovinsko rastojanje (2694 mm) je bio dovoljan osnov za velikodušni raspored enterijera, podešavanje šasije je sprovedeno u saradnji sa Porsche programerima. U poređenju sa francuskom konkurencijom ima znatno jaču šasiju.

Tabla Opel Zafire je modernog i efikasnog dizajna, uspješno zadovoljava zahtjeve vozača za upravljačem, Opel radio- displej je integrisan u displej informacionog sistema. Njemačka kruta sjedišta ispunjava svoju misiju u odličnom kvalitetu, posebno na zapadnim autoputevima, u kombinaciji sa čvrstom šasijom. Klima je Opel Zafiri posebno korisna, zbog velikog staklenog prostora koji se ugrije u ljetnjim mesecima.

Pela quinta vez consecutiva, a Zafira vence a categoria Monovolu. X11CH_ZA001BR (07/06/2010) (Brasil)
Pela quinta vez consecutiva, a Zafira vence a categoria Monovolu. X11CH_ZA001BR (07/06/2010) (Brasil)

Ono što razlikuje Opel Zafira-u od konkurencije jeste Flek7 sistem, sedam sjedišta 2+3 +2. Prvi par – vozač i putnik – pruža potpunu udobnost i za niske i visoke ljude. Drugi red je malo razočaravajući, udobna, ali umjesto tri nezavisna sjedišta (ovo rešenje radi savršeno u Scenic) putnici dijele klupu. Poslednja dva mjesta su sakrivena u podu prtljažnika, napravljena su vrlo precizno, iako imaju mnogo tanji dizajn od standardnih, prihvatljivi su za kraća putovanja.

Mali prtljažnik Opel Zafira sa kapacitetom od samo 150 l i sedam sjedišta raste na 600 litara kada se sklopi treći red sjedišta. Kada se skloni drugi red sjedišta, prtljažni prostor raste na 1700 litara.

Opel Zafira – Bezbednost: vazdušni jastuci za vozača i suvozača, ABS, zatezači pojaseva i servo su standard na svim modelima. U zavisnosti od motora ili opreme, Opel Zafira je takođe opremljen sa bočnim vazdušnim jastucima i elektronskom kontrolom stabilnosti. U Euro NCAP kreš testu 2001. Opel Zafira je dobila tri od pet zvezdica.

MOTORI

Screenshot (4)

Osnovni model je Opel Zafira 1.6 benzinski motor, koji se pojavio u nekoliko verzija snage, u zavisnosti od tržišta od 95 do 101 KS. Godine 2001. pretrpio je lakše modifikacije, ugrađen mu je EGR ventil i druga lambda sonda, kako bi bio prilagođen standardima Euro III emisije izduvnih gasova. Istovremeno, bila je takođe prilagođena fabrička verzija CNG gasa (97 ks). Alternativa i najpopularniji benzinac je Opel Zafira 1.8, koja po dizajnu ne odstupa od Opel Zafira 1.6. Oba motora pate od sličnih problema kvarova – elektronike, kontrole ubrizgavanje i malo veća potrošnje motornog ulja. S druge strane – da ne bude pretjerano žalbi, uz pravilno održavanje i servis ne pravi previše problema. Šteta što nisu previše ekonomični.

Od benzinaca najbolja varijanta je Opel Zafira 1.8 , koji pruža idealan kompromis između dobre dinamike, i niske potrošnje. Ali imajte na umu da vas kod benziniaca uvjek mogu razočarati kablovi i bobine, kao i alternator. Takođe, potrebno je da redovno provjeravate nivo ulja u motoru, jer benzinski motori montirani u Opel Zafiru A, troše malo više ulja nego što bi trebalo.

Opel Zafira 2,0 turbo verzija, dolazi u dvije varijante: 194 ks ili 200 ks. Ovaj motor takođe može se lako preporučiti, pod uslovom, naravno, da ima dokumentovanu servisnu istoriju.

2.2 benzinac je najviše izbalansiran motor. Takođe je veoma pouzdan.

Zbog porodice i turističkog karaktera Opel Zafira, većina kupaca traži dizel verzije. Izbor ima tri opcije, motor sa kapacitetom od dva litra u dvije verzije – 82 KS i 101 KS, kao i 2.2 DTI snage od 125 KS.

Teoretski, Opel Zafira dizel izgleda izdržljivije i prefinjenije. Zbog upotrebe lanca, smatraju se da su ekonomičniji (posebno 2.0 DTI, koji troši 6-8 l / 100 km).

Povremeno postoje i problemi sa pumpom ubrizgavanja. Posle 150 000 km treba računati na troškove sa turbo punjačem i plivajućim zamajcem. Zajedničko svim modernim dizel motorima.
Poslije svega, ne treba da obeshrabri nikoga da kupi verziju sa dizel motorom (posebno se preporučuje verzija 2.0 DTI 101 ks). Navedene primjedbe usmjerene su isključivo kao upozorenje. Prije kupovine turbo dizela ne treba žaliti novac za temeljnu dijagnozu.

Opel Zafira 2.0 DCI ima problema sa oštećenjem pumpi ubrizgavanja, kod moćnog motora 2.2 DTI turbo punjač je često problem. 2.0 DI motor je zauzvrat daleko preslab za automobil ove veličine i takođe pati od problema sa ubrizgavanjem.

Preporuka  za motor je 1,8 – litarski benzinac sa 125 KS, sa potrošnjom od 8,5 do 9,0 litara. Više ekonomičan je 2,2 litarski dizel DTi, takođe sa 125 KS, koji se zadovoljava sa oko 7,5 do 8,0 litara.

Svi modeli Opel Zafire, uključujući verziju Opel Zafira OPC imaju pogon na prednje točkove. Bira se između 4-stepenog automatskog menjača ili manuelnog sa 5 stepena prenosa.

Opel Zafira – Istorija modela:

jesen 1997. – predstavljanje prototipa na salonu u Frankfurtu na Majni.
1999. Premijera proizvodne verzije Opel Zafire. Motori 1.6 16V (101 KS), 1.8 16V (116 KS), 2.0 16V DTI (direktno ubrizgavanje, 82 KS).
2000. Turbo dizel 2.0 DTI. Veća izlazna snaga 1,8 16 V (125 KS).
2001. Sport OPC 2.0 16V (192 KS). Motor 2.2 16V (147 KS). Viši snaga motora 2.0 16V DTI (101 KS).
2002. Turbo dizel 2.2 DTI.
2003. Restajling Opel Zafira( kozmetičke promjene u enterijeru, novi dizajn zadnja svjetla, hromirana rešetka). Novi motor 2.2 16V DTI (direktno ubrizgavanje, 125 ks). Verzija 2.0 16V OPC u dvije verzije moći (192 ili 200 ks).
2005. Druga generacija Opel Zafira.

KVAROVI

opel_zafira_a_08

Ocjene Zafirinih uspjeha su prilično promenljive. Vjerovatno nastaju iz činjenice da ima veoma izdržljivih primjeraka i onih koji se kvare uslijed brojnih neuspjeha modela. Ali činjenica je da su obično mali kvarovi i lako se sređuju. Najčešći problemi se odnose na prednju trap i upravljački sistem.

Najveći problem Opel Zafira je neispravna električna servo pumpa upravljača, greška se otkriva primjetnim gubitkom podrške tokom motanja volana. Da li su takođe loši zglobovi poluosovina, što se preporučuje da se provjeri pre nego što se kupi Opel Zafira. Na zadnjim blatobranima i donjem dijelu vrata kod mnogih Opel Zafira je korozija. Rđa vrlo brzo napada izduvni sistem. Korisnici Opel Zafira se žale na kočione čeljusti. Kod trapa čest je problem sa ležajevima točkova i stabilizatorima. Kvarljivi su takođe releji, termostat, protokomjeri i el.motor ventilatora. Pored toga, može razočarati senzor ABS-a i nivo ulja.

Kod 1.6, 1.8 i 2.0 benzinskih motora obratiti pažnju na redovnu promjenu zupčastog kaiša i španera, kako se ispostavilo, kod njih su zbog lošeg kvaliteta i veće sigurnosti dodatno smanjeni intervali zamjene. Prilikom zamjene zupčastog kaiša u isto vrijeme takođe preporučuje se promjena pumpe za vodu, jer može i ona izazvati probleme sa zupčastim kaišem. Zavrtanj španera koji prolazi kroz uljnu pumpu je takođe sklon lomljenju, ostavljajući kaiš nezategnutim i sklonim da spadne.

Dizel motori u tom pogledu su manje problematični, jer se kod njih pogon prenosi lancem.

U malom broju 1,6 i 1,8 benzinskih motora, postoje problemi sa pumpom za ulje. U slučaju otkazivanja, motor ostaje bez dovoljnog podmazivanja i nastaje kvar motora.

Prvi 2.2 benzinski motori imaju problema sa lošim podmazivanjem lanca. U martu 2002., oni su ažurirali motore, zamijenjeni su elementi sistema za podmazivanje. Mogući problem je rezultat prljavog ulja, zbog produženog intervala zamjene ulja.

Otkazivanje pumpe za vodu na oko 90000 km, blokirana pumpa može da izazove pucanje zupčastog kaiša i teška oštećenja motora.

Kontrolna jedinica paljenja kod modela sa 2,2 benzinskim motorom je sklona pregrijevanju.

Problemi sa ubrizgavanjem DTI motora. Zajednička greška sistema ubrizgavanja, simptomi su: problemi sa pokretanjem, povećana potrošnja goriva, povećan nivo ulja.

Kod svih dizel verzija napravljenih do početka 2003. javlja se hronično otkazivanje MAF senzora (mjerač protoka vazduha ). Problem je označen kao neravnomjeran rad i gubitak snage motora.

Opel Zafira 2.0 DTI starije od 2002. pojavljuje se veliki broj kvarova pumpe visokog pritiska.

Česti kvarovi turbo punjača na 2.2 dti dizel motorima. Problemi se takođe javljaju kod 2.0 DTI motora, ali rjeđe. U slučaju otkaza turbo punjača takođe obratiti pažnju i na interkuler.

Opel Zafira 2.0 DTI. Nepravilno funkcionisanje motora mogu prouzrokovati teflonske gumice na brizgaljka, zajedno sa prelivnim crijevima (zamijeniti na svakih 150000 km), a to se najčešće dešava zbog lošeg goriva, odnosno većeg sadržaja sumpora.

Potrošnja ulja. Vozila starija od 2002. motori 2.0 DI i DTI troše mnogo ulja (više od 1 litra na 1000 km). Slučajevi prekida rada motora nakon nedostatka podmazivanja su brojni. Potrošnju treba pažljivo pratiti.

U slučaju da se dizel motor često koristi za gradsku vožnju, treba redovno čišćenje EGR ventila, kvar se manifestuje čestim dimljenjem iz auspuha i nepravilnim radom motora. Preporuka je čišćenje EGR ventila i usisne grane na svakih 50000 km.

Mjerač protoka vazduha. Kvar protokomjera (mjerač protoka vazduha) uzrokuje značajan gubitak snage na svim dizel modela do početka 2003. Zamjena je neophodna.

Upravljanje. Curenje crijeva ili servo pumpe su uobičajena pojava, od 50 000 km, praćeno gubitkom pomoći prilikom okretanja volana.

Maglenke. Do 2003. i prije restajlinga, prodiranje vode i kondenzacija kod maglenki.

Pojava vlage u farovima, uglavnom važi za vozila prije restajlinga.

Često se osjećaju isparenja nafte u unutrašnjosti. Problem se javlja zbog lošeg uklapanja zaptivke u filteru za gorivo. Da biste riješili ovaj problem potrebno je instalirati novu zaptivku i eliminiše se problem.

Prve Opel Zafire se suočavaju sa problemima sa displejom na prednjoj tabli. Reprogramiranje obično rješava problem.

Uobičajeni kvarovi električne pumpe za gorivo, startera i alternator.

Kvarovi ventilatora za hlađenje ili releja, mogu biti skupi, jer pregrijevanje motora, najmanje jedanput, pregoreo dihtung glave motora, često povuče veće kvarove motora posle sebe.

Do 2001., život H7 sijalice farova bio je suviše kratak, opoziv donio poboljšanja.

Na prvim Opel Zafira-ma bilo problema sa prednjim naslonom za ruke , koji neće da ostane u postavljenom položaju.

Kočnice – zadnje kočnice mogu blokirati. Najbolji način da ih provjerite je da se digne zadnji deo automobila dizalicom, a zatim pokušajte da okrećete točkove rukom. Svaki otpor će značiti da točak blokira.

Opel Zafira sa ugrađena 4 kočiona disk često se čuje buka u zadnjim kočnicama, koja se često rješavaju čišćenjem ili restauracijom kočionih kliješta.

Može biti problema sa ABS senzorima.

Opoziv

opel_zafira_a_07

Opel Zafira 1.8 16V krajem 1999. pozvani u servis rad zamjene EGR ventila, ako je potrebno.

25.04.2000. zbog mogućeg curenja goriva. (Dizel verzija)

14.12.2000. zbog mogućeg curenja goriva na povratku.

Februar 2001. Ako je broj kućišta letve upravljača dio loše serije, ona je zamijenjena.

Mart 2001. Opel Zafira 2.0 DTI modelske godine 2000. zbog nedostatka stege crijeva turbine. Stege su zategnute ili zamijenjene.

Decembar 2002. modeli proizvedeni između septembra 2001. i septembra 2002. su pozvani zbog popravki vibracije, posebno na rikvercu. Kočione pločice su zaglavljene na diskovima.

Proljeće 2002. Prednja kočiona kliješta su u neskladu sa specifikacijama, odnosi se na primjerke između ljeta 1999. i proljeća 2001.

ZAKLJUČAK

Opel Zafira je prostran porodični sedan po pristupačnoj ceni. Njegova glavna prednost je visoka dostupnost jeftinih rezervnih djelova. Opel Zafira je opremljen sa Flek7 sistemom skriven u podu prtljažnika sa dva dodatna sedišta. Za one koji svaki dan koriste automobil za porodične izlaske, ali s vremena na vrijeme vole da guraju gas do poda i voze malo brže Opel je pripremio OPC verziju, zabavnu za vožnju.

Ako je nekome zaista potreban izuzetno praktičan automobil, koji u zavisnosti od potreba se mijenja od busa sa sedam sjedišta u mali kombi za prenošenje stvari, Opel Zafira je savršena.

pmlautomobili.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

2 0 komentara

    1. Po podacima na koje smo naišli modeli Zafire od septembra mjeseca 2002. godine imaju ugrađen plivajući zamajac. Dosta ljudi se odlučuje nakon kupovine da plivajući zamijeni fiksnim zamajcem.

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.