info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Priprema automobila za zimu

1.69Kpregleda
Kao što ljudima zimi treba toplija garderoba, tako i automobilima treba posebna priprema. S obzirom na to da je zima skoro tu, ne bi bilo loše da se vozači malo pripreme. Održavanje i priprema auta Vam nekada mogu bukvalno spasti život.

Evo najbitnijih stvari koje treba uraditi i provjeriti pred zimu

Zimske gume. Zimske gume su obavezne od 15. novembra do 31. marta u uslovima snijega i leda. Nabavite ih na vrijeme. Oni koji ih imaju bi trebalo da provjere dubinu šare, koja ne bi smjela da bude manja od 4mm. Redovno provjeravajte pritisak u gumama, pogotovo kada su temperature niske. Kvalitetne zimske gume bolje prijanjaju i tako olakšavaju upravljanje i kočenje tokom zimskih dana. To je jedna od stvari na kojima nikako ne bi trebalo štedjeti! Obavezno provjerite i stanje i pritisak u rezervnoj gumi.

Antifriz. Provjerite nivo antifriza u posudi i njegovu temperaturu mržnjenja. On će spriječiti da vam pukne blok motora. Nemojte čekati da temperature padnu ispod 0°C! Ako niste promijenili antifriz bar 3 godine, obavezno to učinite. Provjerite i sve ostale tečnosti.

Akumulator. Provjerite akumulator i sistem njegovog punjenja. Niske temperature i vlaga su veoma iscrpljujuće za akumulator i kompletnu električnu instalaciju. Osim toga, obavezno nosite u gepeku kablove za paljenje sa akumulatora drugog auta.

Svjetla. Provjerite da li su vam sva svjetla na autu ispravna. To je jedna od primarnih stvari koje vam omogućavaju da vidite i budete viđeni na putu. Hladnoća i vlaga utiču na radni vijek sijalica.

Brisači. U zimskim mjesecima brisači se dosta koriste. Zbog hladnoće i prljavštine na staklu često se ukrute i oštete. Provjerite da li brišu pravilno, najbolje je da ih zamijenite. Sipajte zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi. Nemojte je miješati sa starom – ljetnjom, nego staru prvo istrošite.

Ulje u motoru. Kvalitetno i čisto motorno ulje će zaštititi vaš motor od oštećenja prilikom hladnih startova. Koristite ulje prema specifikaciji proizvođača za vaš motor. Kada mijenjate motorno ulje, obavezno zamijenite i filter.

Kaiševi i crijeva. Provjerite sve kaiševe na motoru i crijeva. Stara, kruta i krta guma neće izdržati hladne temperature.

Filter kabine. Pred zimu promijenite filter klime (kabine). Kroz njega struji vazduh i kada je uključena ventilacija, a ne samo klima, što je tokom zime skoro stalno. Prljavština i bakterije koji su se skupljali tokom ljeta i jeseni lako mogu dospijeti sa zaprljanog filtera u kabinu kada uključite ventilaciju.

Zaštita farbe. Kiša, snijeg i so stvaraju oštećenja na farbi. Poslije pranja, zaštitite farbu slojem voska. Tako će farba ostati očuvana i zadržaće stari sjaj.

Komplet za svaki slučaj. Pripremite sve što vam može pomoći u slučaju da ostanete zavijani, ili u kvaru negdje na putu. Tu spadaju strugač leda, lanci za snijeg, mala lopata, baterijska lampa, ćebe, svijeća, rukavice, šibice, flašica vode, čokoladica i komplet prve pomoći. Takođe, ne bi bilo loše da imate i auto punjač za mobilni telefon. Telefon bi trebalo stalno da nosite, da biste u nepredviđenom slučaju mogli da pozovete pomoć.

Iako vas mrzi da uradite sve ovo, većinu stvari možete obaviti u roku od par minuta. Poenta je ne samo da pročitate tekst, nego i da nešto STVARNO URADITE!

 

mlfree.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW