info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Savjeti: Mali servis, velika ušteda

1.28Kpregleda

Kada sa vašim automobilom pređete prvih 60 000 kilometara trebalo bi da ste do sada već dva puta, možda i više, promijenili ulje i filtere. U nastavku teksta su savjeti koje je djelove takođe potrebno zamijeniti.

Svjećice – Ukoliko vaš automobil poveća potrošnju goriva znajte da su vam svjećice istrošene. Ukoliko imate obične svjećice njihova zamjena se obavlja na 30 do 60 hiljada pređenih kilometara. Ako imate iridijumske svjećice njihov životni vijek ide i do 100 000 kilometara.

Kablovi za svjećice – Svaki put kada mijenjate svećice provjerite i stanje kablova na kojima su oštećenja lako uočljiva.

PK kaiš – Redovna zamjena je na 60 000 pređenih kilometara, a njegova istrošenost se prepoznaje po buci.

Kočiono ulje – Za kočiono ulje je predviđena zamjena na svake dvij godine bez obzira na to koliko ste kilometara prešli za to vrijeme.

Filter sušač – Pri redovnom servisu klima-uređaja mijenja se i ovaj dio.

Manžetna letve volana – Zamjena ovog dijela vrši se iz razloga preventive većih kvarova koji mogu nastati ukoliko dođe do pucanja manžetne jer u tom slučaju voda može dospjeti do letve volana.

Kod benzinskih agregata u okviru redovnog servisa za ovakvu kilometražu obavlja se i podešavanje zazora podizaća ventila. Pomenuti filter sušač se mijenja jer on može povećati nivo vlage u sistemu klima-uređaja u kojem se takođe nalazi i ulje i ta kombinacija dovodi do hemijske reakcije. Tada ulje postane “kiselo” i nagriza aluminijumske delove a to vrlo često bude kobno po kompresor koji će vas koštati preko 1 000 eura.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW