info@autonovosti.com
OldtajmeriZanimljivosti

U Tuzli održan Fića skup (SLIKE + VIDEO)

1.76Kpregleda

Fića, junak nekih starih vremena, i danas ima posebno mjesto u srcima većine onih koji su ga imali. Nekada u masovnoj upotrebi, automobili poput Fiće danas su samo sjećanja na prošlost i, osim na godišnjim druženjima, rijetko ih viđamo na ulicama.

fica-skup-autonovosti.me-8

Zajvaljujući Udruženju “Fićo Klub Minhen” ovogodišnji Fića skup naziva “Fićom po Bosni” održan je u Tuzlanskom kantonu.

fica-skup-autonovosti.me-9

Nakon okupljanja na popularnom izletištu Zlaća oko 40 ponosnih vlasnika “Zastave 750” izložiloje  svoje simpatične četverotočkaše na platou Trga slobode u Tuzli.

fica-skup-autonovosti.me-13

“Ovo nam je šesto okupljanje i dogodine u planu je da Fićo skup održimo u Srbiji nakon toga Hrvatska i Slovenija, a zatim deseto jubilarno druženje biće održano ponovo u Minhenu. Danas smo ovdje zbog našeg kolege i druga Grge Dulabića koji je iz Živinica,” – kazao je Radovan Ivanović, predsjednik Udruženja „Fićo“ iz Minhena.

fica-skup-autonovosti.me-10

Cilj okupljanja prema riječima organizatora je prije svega jedno lijepo druženje zaljubljenika u Fiće kao i popularizacija ovog legendarnog automobila koji predstavlja jedan od simbola bivše SFRJ. Vlasnik najstarijeg Fiće na području nekadašnje Jugoslavije je Slovenac Janez Vučkić iz Murske Sobote.

Njegova Fića proizvedena je davne 1955. godine i Janez ga je uvezao iz Italije sa svim orginalnim dijelovima. “Vozim ga već desetu godinu, najviše s njim idem na skupove ali ponekad se provozam i na kaficu. Inače ga čuvam u garaži. U dvorištu imam preko deset Fića, pored ovog imam još tri koja su uredno registrovana,” – kaže za Tuzlanski.ba Janez Vučkić.

fica-skup-autonovosti.me-5

Na pitanje koliko danas vrijedi njegova Fića obzirom da je iz prve serije proizvodnje Janez nam je kazao da prema njegovim informacijama njegova vrijednost iznosi njegdje oko 20.000 eura.. Zanimljivu priču sa nama je podijelio Senad Eminović iz Bihaća koji već 25. godina živi i radi u Austirji odakle je u Tuzlu došao sa svojom Fićom takođe proizvedenom 1955. godine.

fica-skup-autonovosti.me-7

“Fićo je uvijek bio moja opsesija. Prije 23. godine sam čuo da ima na auto otpadu Fićo na prodaju nije bio tada skup ali sam kasnije morao uložiti dosta truda i rada kako bi bio u ovom sad stanju. Vozim ga od mjeseca aprila do kraja septembra ostalo je u garaži. Ako uzmemo u obzir broj kilometara koji sam prešao s ovim Fićom slobodno to mogu da uporedim sa kompletnom srednjom i južnom Evropom,” – kaže s ponosom Senad Eminović.

fica-skup-autonovosti.me-6

Jedna Fića je bila zaista posebna i drugačija. Ono po čemu je bila jedinstvena je peta brzina koja je dodata. Njen vlasnik kaže da je to bio izuzetno dugoročan, zahtjevan i komplikovan posao ali se na kraju isplatilo. Danas njegov ljubimac ima petu brzinu i sve funkcioniše bez ikakvih problema.

fica-skup-autonovosti.me-2

fica-skup-autonovosti.me-4

Takođe, treba istaknuti da su popularnie Fiće raznih boja na Trgu slobode bile magnet za prolaznike koji nisu mogli odoljeti da ne naprave fotografiju sa ovim popularnim automobilom kojeg je prava rijetkost vidjeti očuvanog i u voznom stanju.

fica-skup-autonovosti.me-3

 

tuzlanski.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW