info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

10 savjeta za zimsku vožnju

1.62Kpregleda
Smanjite brzinu i povećajte razmak, pažljivo pritišćite papučice i okrečite upravljač, jer su nagli pokreti opasni. Rizici naleta na pješake, vozila, gubitak kontrole… višestruko su veći nego u normalnim uslovima. Ovo su samo neki od savjeta kako voziti u zimskim uslovima

Pogledajte na šta sve treba obratiti pažnju
1. Prvi je mraz najopasniji, jer uz vozače, često nespremne zatiče i one koji su zaduženi za održavanje puteva. Poseban je oprez preporučen na sporednim cestama, koje imaju lošiji tretman od glavnih te na mjestima gdje se skuplja i kondenzuje vlaga – nadvožnjacima, podvožnjacima, usjecima i zonama ceste koje su uvijek u hladu…

savjeti za zimsku voznju


2. Led s vjetrobranskog stakla ne otapajte toplom vodom (!), jer naglim širenjem poprskane plohe staklo lako puca. Ne smije se strugati metalnim strugačima, nego gumenim ili plastičnim, kako ne bi došlo do oštećenja stakla. No i tada je nužan oprez, posebno oko kedera, da ih ne oštetite. Prije pokretanja motora odvojite brisače od stakla, za koja su ‘prilijepljena’ ledom, da se ne ošteti elektromotorni mehanizam.

savjeti za zimsku voznju


3. Ako se smrzla brava, a vrata otvarate ključem (starija vozila), ne forsirajte otvaranje, jer ključ može puknuti. Koristite sredstvo za odmrzavanje. Korisno jeveć sada poprskati u bravu, odnosno mehanizam, kao korisnu prevenciju. Ne aktivirajte električne podizače stakala, koje je spolja blokirao led, dok se ne otopi, kako ne bi preopteretili i oštetili elektromotorni mehanizam, odnosno pregorio osigurač.

savjeti za zimsku voznju


4. Prilikom paljenja dizelskog motora, koji se zbog masivnosti i viših pritisaka kompresije te paljenja bez svjećica teže pokreće od benzinskog, koristite sljedeći ‘trik’: triput okrenite kontaktni ključ i čekajte da se isključi žuta lampica, koja signalizira aktiviranje grijača u cilindrima. Prva dva puta potom vratite ključ u početni položaj, a tek treći put dodatno ga zakrenite i aktivirajte elektropokretač. Zbog ekologije i štednje goriva ne preporučuje se zagrijavanje motora u mjestu, ali pri velikim hladnoćama napravite izuzetak i 30 sekundi ga zagrijavajte u mjestu, držanjem broja okretaja na 1200/min. U vožnji, dok se motor ne zagrije, ne pretjerujte s obrtajima.

savjeti za zimsku voznju


5. Zimska vožnja bez zimskih guma je riskantna. Ako su gume stare i istrošene, vožnja postaje ‘ruski rulet’ te je bolje ne voziti! Kupovina zimskih guma mudra je i isplativa investicija. Samo jedno proklizavanje i bilo kakvo oštećenje automobila može napraviti veću štetu od vrijednosti kompleta guma, teže posljedice da ni ne spominjemo…  Posebno je opasna zabluda da vozila s pogonom 4×4 zimi ne trebaju zimske gume! Ona su nešto otpornija na proklizavanja i gubitak kontrole, pa pružaju lažni osjećaj sigurnosti, ali kad prokližu, to je preko svih točkova i vozač je u pravilu bespomoćan.

savjeti za zimsku voznju


6. Pritisak vazduha u gumama podesite za nisko opterećenje (ali ne još niže!), bez obzira na opterećenje, jer će se povećanjem gazne površine, bez rizika prekomjernog uvijanja gume, poboljšati prianjanje na podlogu, povećanjem kohezijske komponente koeficijenta trenja (kao u slučaju gusjeničara).

savjeti za zimsku voznju


7. Pažljivo pritišćite papučice i lagano okrečite upravljač, jer su na klizavoj cesti svi nagli pokreti opasni. Vozite s nižim obrtajima motora i u jednom stepenu prenosa više nego u normalnim uslovima. Ako ste u posljednji trenutak uočili parking mjesto ili ulicu gdje treba skrenuti, odustanite od manevra i produžite, jer riskirate nalet na zadnji dio vašeg vozila ili proklizavanje, odnosno izlijetanje.

savjeti za zimsku voznju


8. Udvostručite razmak od vozila ispred, jer se na klizavom kolovozu znatno produžuje zaustavni put. Najvažnije je pravilo: vozite polako i oprezno, na klizavoj cesti, nigdje vam se ne smije žuriti! Posmatrajte cestu i okolinu, posebno nailazeće pješake i sve moguće prepreke, kako bi na vrijeme smanjili brzinu, zakočili ili izveli manevar izbjegavanja.

savjeti za zimsku voznju


9. Kočite kombinovano – motorom uz potpomaganje kočnicom, jer se snaga kočenja najbolje raspoređuje na sve točkove i sprečava klizanje. Staro pravilo, da prioritetno treba kočiti motorom, na klizavoj je cesti pogrešno i može biti opasno, posebno kod vozila sa stražnjim pogonom. Naime, tada se snaga kočenja prenosi samo preko dva točka, umjesto preko četiri, kao s kočnicama, pa lakše dolazi do proklizavanja i zanošenja.


10. Provjeriti stanje rashladne tečnosti u motoru (antifriza) i ako je niste mijenjali u posljednje četiri godine, napravite to sada. Njena je funkcija dvostruka: otporna je na smrzavanje i štiti motor od unutrašnje korozije. S vremenom oba se svojstva pogoršavaju, pa je preporučljiva izmjena. Ne smije se štedjeti ni na tečnosti za pranje stakala, jer se bez nje vidljivost znatno smanjuje.

savjeti za zimsku voznju

 

autoportal.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW