info@autonovosti.com
polovni
KorisnoPolovni AutomobiliSavjeti

Kako izabrati dobar polovni automobil?

1.28Kpregleda

Prije nego što kupite polovan automobil, trebalo bi da provjerite mnoge stvari. Najvažnije je da vozilo bude legalno kako kasnije ne biste imali mnogo problema. Osim toga, bitno je i u kakvom je stanju vozilo i koliko je potrebno u njega uložiti. Evo nekoliko najosnovnijih savjeta.

KAROSERIJA
Većina automobila koja iz inostranstva stižu na naša tržišta oštećena su još u njihovoj matičnoj zemlji. Ovo potvrđuju čak i sami prodavci tih automobila i još kažu da su potpuno očuvani primjerci prava rijetkost. Automobili starosti do 6 godina ne bi trebali da imaju tragova korozije. Ako korozija ipak postoji to je najčešće znak pretrpljenog fizičkog oštećenja. Manje ogrebotine ne treba da vam predstavljaju problem. Bitno je da obratite pažnju na to da li je automobil imao većih havarija. To se najbolje vidi iz motornog odjeljenja i iz prtljažnika. U ovim djelovima najčešće ostaju tragovi težih havarija, nedovoljno ispeglani, loše zavareni i ofarbani djelovi lima na teško pristupačnim mjestima. Obratite pažnju na zazore između vrata, krila, haube. Zazori bi trebali da budu podjednaki kako na lijevoj tako i na desnoj strani automobila. Razlika u veličinama zazora može da ukazuje na ozbiljnija oštećenja karoserije.

AMORTIZERI
Pokušajte da višestrukim pritiskanjem zaljuljate jedan kraj automobila. Ako su amortizeri neispravni vozilo će se lako zaljuljati. Kada prestanete da ljuljate automobil, dobri amortizeri u veoma kratkom vremenskom periodu zaustavljaju vozilo. Loši amortizeri dozvoljavaju vozilu da napravi još par sitnih oscilacija. Takođe, skakutanje i lupanje točkova tokom vožnje po lošijem putu ukazuje na dotrajalost amortizera. Ako su na točkovima loši ležajevi iz točkova će se čuti brujanje i biće neophodna zamjena ležajeva. Nagnut automobil na ravnoj podlozi može značiti da uskoro treba zamijeniti i opruge.

MOTOR
Ako je motorno odjeljenje skoro oprano to nije baš dobar znak jer je prodavac možda na taj način hteo da prikrije određene tragove. Otvorite poklopac za ulje na motoru. Bijeli kondenzat na poklopcu ukazuje na pojavu vode u motoru, što znači da motoru predstoji generalna popravka. Ako iz otvora za ulje izlazi dim dok motor radi, to je znak da nešto nije u redu sa karikama, ventilima ili klipovima. Ispravan motor mirno radi na leru, a najbolji način je mjerenje kompresije koja bi trebala da bude jednaka na svim cilindrima i da odgovara fabričkoj. Posmatrajte boju izduvnih gasova dok motor radi. Plavičasti izduvni gasovi ukazuju na pojavu ulja i pohabanost motora.

ENTERIJER
Izlizani ili čak pocijepani tapacirunzi na sjedištima ili vratima mogu biti pouzdan pokazatelj upotrebe automobila. Ako sjedišta imaju presvlake bilo bi dobro da ih skinete i provjerite u kakvom su stanju sjedišta. Pažljivo pogledajte i sigurnosni pojas jer pohabanost njegovih ivica takođe govori o vremenu upotrebe automobila.

KILOMETRAŽA
Tačnu pređenu kilometražu je praktično nemoguće utvrditi, ali je pomoću najmodernije dijagnostike moguće okvirno procijeniti da li je vozilo za svoj datum proizvodnje prešlo više ili manje kilometara od prosjeka, kao i to da li je bilo nekih ozbiljnijih intervencija. Od svega je najlakše utvrditi da li je automobil bio havarisan, jer se specijalnim instrumentima brzo utvrđuje debljina laka, koja mora biti jednaka na svim djelovima karoserije.

AUTOMOBIL IZ UVOZA
Ako kupujete automobil koji je uvezen iz Evrope, vrlo je vjerovatno da je prešao dosta kilometara u raznim vremenskim uslovima i takva vozila sigurno traže manja ili veća ulaganja. Automobili sa benzinskim motorima su uglavnom prešli oko 150.000 km, za razliku od dizela koji najčešće imaju dvostruko veću kilometražu. Trebalo bi da znate da je od pređene kilometraže mnogo važnije od koga kupujete automobil, kako biste mogli da provjerite stanje motora u ovlašćenom servisu. Suština leži u odgovoru na pitanje koliko još motor može da služi, a ne koliko je motor do sada pregurao. Zbog toga, u ovlašćenom servisu pitajte u kakvom je stanju motor, da li je uskoro potrebno nešto zamijeniti i koliko je okvirno ostalo do generalnog servisa.

ISPRAVNOST
Da biste utvrdili da li je sve ispravno, najbolje je da napravite kraću i oštru probnu vožnju. Ako ste u mogućnosti, povedite sa sobom vlasnika istog modela, jer će on moći da prepozna sve nedostatke. Ukoliko nijedna signalna lampica ne svjetli nakon startovanja motora, to ne mora da znači da su svi uređaji ispravni. Dešava se da preprodavci namjerno izvade sijalice, kako bi sakrili eventualne nedostatke. Korisno je da vozilo preparkirate nekoliko puta, jer ćete tako utvrditi da li servo-upravljač funkcioniše kako treba. U toku vožnje nemojte slušati muziku da biste mogli da registrujete šumove koji ukazuju na dotrajale komponente vozila.

 

Nenad Perišić – Auto Portal
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW