info@autonovosti.com
održavanje
KorisnoSavjeti

Održavanje aluminijumskih felni

547pregleda

Osim vizuelnog efekta, dobre aluminijumske felne omogućavaju automobilu bolji odziv na kočenje i ubrzanje, kao i manju neogibljenu masu, što omogućava preciznije upravljanje vozilom i poboljšano ponašanje u krivinama.

Da bi sačuvali felne od nečistoće sa kolovoza i prašine sa kočionih obloga, potrebno ih je redovno održavati, a to je najbolje raditi ručno i to prije svega mekanim četkama i sunđerom. Najvažnije je prvo dobro oprati grubu prljavštinu, bez sunđera. Od pomoći mogu da budu proizvodi za čišćenje felni koji omogućavaju brzo rastvaranje prljavštine. Međutim treba obratiti pažnju da to budu sredstva koja ne sadrže kiselinu i kaustičnu sodu, zbog abrazivnog rizika i korozije. Nakon čišćenja preporučljivo je na felne staviti zaštitni premaz, pošto će on konzervirati točkove tokom cijele sezone, ujedno će omogućiti kasnije lakše čišćenje pošto sva prljavština ostaje na njemu. Kvalitetan vosak ostaje oko šest mjeseci na felnama i podnosi temperature iznad 400 stepeni.

Blic.rs
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW