info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Devet savjeta za uštedu goriva

564pregleda

Zbog skupljeg goriva štedljiva vožnja se više nego ikad nameće kao jedina mogućnost smanjenja troškova u saobraćaju. Najveća prednost štedljivih tehnika vožnje je što njihovim korišćenjem postajete sigurniji vozač, produžavate vijek trajanja automobilu i čuvate živce.

Brzina (nije vrlina)
Ako želite da uštedite na gorivu, potrudite se da vozite ispod ograničenja. Umjesto 120 km/h, na autoputu vozite 100 km/h, umjesto 80 km/h ograničite brzinu na 60 km/h, a gdje je dopušteno 60 km/h, vozite 50 km/h.

Vozite uglađeno
Zaboravite na nagle reakcije. Održavajte rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas i postepeno ubrzavajte i kočite. Koristite tempomat da biste održavali brzinu konstatnom i pokušajte da održavate obrtaje motora na 2000 o/min za dizel motore i 2500 o/min za benzinske motore.

Aerodinamika
Imate krovni nosač koji ne koristite? Skinite ga. Vozite se sa otvorenim prozorom? Iznad 50 km/h ga zatvorite. Što je vaš automobil aerodinamično efikasniji, trošiće manje goriva.

Manje kilograma – manje goriva
Lakši automobili troše manje, zato izbacite iz svog vozila nepotrebnu opremu i predmete.

Pritisak u gumama
Pritisak u gumama proveravajte barem jednom mesečno, a podatke o ispravnom pritisku možete pronaći na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

Propisno održavanje
Automobili koji nisu uredno održavani troše više goriva. Redovno mijenjajte potrošne djelove automobila.

Ugasite motor na semaforu
Ukoliko se na semaforu ili u koloni čeka duže od jednog minuta, ugasite motor. Isplatiće vam se.

Jeftinije bez klime
Korišćenje klimatizacionog uređaja, zavisno od opterećenosti sistema, koštaće vas i do pola litra goriva na sto kilometara. Koristite običnu ventilaciju.

Pratite efekat
Najbolji motivator su dobri rezultati, a da biste uvidjeli prednosti štedljivih tehnika svaki put prilikom punjenja rezervoara resetujte brojač kilometara. Tako ćete najbolje vidjeti koliko kilometara više uspijevate da pređete svojim novim vještinama. Pripremite se na ugodno iznenađenje.

R. N. – Auto Portal
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW