info@autonovosti.com
Novosti

350.000 dizelaša na lagerima u Njemačkoj čeka kupce

542pregleda

Da je teško prodati dizelaše uvjeravaju se ovih dana njemački trgovci automobila. Jürgen Karpinski, predsjednik Udruženja njemačkih trgovaca vozila (ZDK), upozorava da je mnogima ugrožen opstanak.

Dilerima trenutno na lageru stoji 350.000 dizelaša. Niko ih ne kupuje jer zadovoljavaju tek Euro-5 emisione norme. Vrijednost ovih vozila je 4,5 milijarde eura, pa dileri svakodnevno gomilaju milionske gubitkekaže Karpinski

Dodatni problem: Vrednost dizelaša koje lizing kuće vraćaju trgovcima je izuzetno opala, marže su niske, finansijski resursi ograničeni…

Za plasman spornih dizelaša trgovci polovnjaka imaju zemlje u kojima nisu stroge ekološke norme poput, recimo država zapadnog Balkana. Ali, u takvim zemljama kupci nemaju duboke novčanike za još uvijek skupe automobila s Euro-5 normom pa se odlučuju za jeftinije polovnjake koji ispunjavaju minimalni standard.

Zato Karpinski apeluje na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomogne u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u ekološku kategoriju Euro-6.

“To bi stabilizovalo tržište polovnjaka, umirilo kupce, pomoglo opstanak trgovaca polovnih vozila, a bili bi ispunjeni i kriterijumi zaštite čovjekove okoline”, tvrdi predsjednik Udruženja trgovaca vozila Njemačke.

 

radiosarajevo.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW