info@autonovosti.com
Zanimljivosti

40 kila=400 konjskih snaga – Nissanov 3-cilindarski motor

328pregleda
Gabarita 40 x 20 x 50 cm i mase samo 40 kg, upola je manji i lakši od uobičajenog motora tolike snage i okretnog momenta, a ugrađen je u hibridni bolid Nissan ZEOD RC za Le Mans

Je li moguće da su Nissanovi inženjeri napravili nemoguće: 3-cilindarski turbobenzinac 1.5, minijaturnih gabarita  (40 x 20 x 50) i mase samo 40 kg nabijen je na nevjerojatnih 400 KS pri 7500/min, uz najveći okretni moment od 380 Nm?

Da, moguće je i ugrađen je u hibridni bolid Nissan ZEOD RC za Le Mans, koji je osim s dva elektromotora od po 110 kW (150 KS) upregnut i ovim top-gun turbobenzincem.

Maleni , aerodinamički optimizovan bolid samo s turbobenzincem lako će hvatati više od 300 km/h. No, ovdje je prvenstveno važno tehnološko umijeće, vrhunski, toplotno i mehanički izdržljivi materijali i napredni sistem podmazivanja,

Koristi i internu aerodinamiku procesa podmazivanja, u svrhu smanjenja otpora trenja. Sve je to omogućilo da tako mali, a dinamitski motor ima potrebnu trajnost.


Pogledajte i VIDEO:

 

autoportal.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW