info@autonovosti.com
Adaptive Getriebesteuerung
Korisno

AGS – Adaptive Getriebe Steuerung

753pregleda

AGS – Adaptive Getriebe Steuerung, BMW-ov je izraz za ‘pametan’ upravljački sistem automatskog mjenjača, koji prepoznaje specifične uslove vožnje (naglo ubrzavanje, vožnju u krivinama, ‘stani-kreni’, vožnju na kosini…), te neprestano podešava najpovoljnije automatske izmjene stepena prijenosa. Izrađen je 1995. u saradnji sa ZF-om te je uskoro postao dio standardne opreme sistema automatskog mjenjača.

Adaptive Getriebesteuerung

Od 2008. uključuje i rad sistema za automatsko gašenje i paljenje motora Start&Stop te je upravljački software mjenjača usklađen i s radom sistema aktivnog upravljanja Aktive Lenkung, odnosno servoupravljača. Ista se skraćenica u koristi za Automatico Gestione Software, upravljački modul ‘pametnog’ automatskog mjenjača, kojeg su po uzoru na BMW-ov razvili stručnjaci Alfa Romea, te se od 1999. do 2007. ugrađivao u model 166.

Adaptive Getriebesteuerung

 

autoportal.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW