info@autonovosti.com
Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation
Automobili

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

1.15Kpregleda

DB4 GT Zagato Continuation je nastavak planiranog proširenja ponude marke Zagato povodom proslave stogodišnjice. Prvi Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation (dio Aston Martin DBZ Centenary Collection) svoj javni nastup imao je  na najpoznatijem svetskom takmičenju, tci izdržljivosti, 24 sata Le Mana. DB4 GT Zagato Continuation je samo jedan od 19 automobila koji će se napraviti.

Proizvodni model ovog sportskog automobila samo za staze, najnoviji u Aston Martinovom izuzetno uspješnom nastavku Continuation programa, a koji je započeo serijom DB4 GT Continuation u 2017., predstavlja vrhunac od oko 4.500 sati mukotrpnog i pomnog zanatstva.

Kao i kod svih vozila Continuation, Zagato je napravljen u Aston Martinovom svjetski poznatom sjedištu Heritage Division u Newport Pagnellu (Buckinghamshire). Sada najveći, najbolje opremljeni i najpoznatiji Aston Martin restauratorski centar na svijetu, ima neprocjenjive i visoko specijalizovane vještine koje se njeguju u Aston Martin Works i savršeno su prikladne za slavne Continuation projekte.

Automobil predstavlja vrhunac dosadašnjih Aston Martinovih projekata, a ponosno nastavlja svoju 50-godišnju saradnju sa svjetski poznatom italijanskom kućom za projektovanje, Zagato. Crvena boja Rosso Maja je prilagođena originalnim majstorima koje su stvorili Max Meyer & ICI, koji su dobavljači boja za originalne automobile.

Unutrašnjost automobila je u Obsidian Black koži, koja pokriva sjedeće površine sjedišta od ugljeničnih vlakana; vrata i zadnji prostor. Crni Wiltonovi tepisi obloženi u Obsidian Black koži pokrivaju pod, a prošiveni su Obsidian Black koncem.

Novi model može da se pohvali 4,7 litarskom verzijom benzinskog motora sa šest cilindara, koji se nalazi u DB4 GT Continuation, te u ovom slučaju proizvodi više od 390KS. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko ručnog mjenjača s četiri stepeni prenosa i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem.

Instrumenti su po Continuation specifikaciji napravljeni prema odobrenom FIA standardu. Dobro je znati da su ručno napravljene ploče karoserija novih automobila od ravnih aluminijumskih tabli debljine 1,2 mm i predstavljaju stotine sati vrhunske izrade, a napravljene su tehnikama koje su bile uobičajene prije gotovo 60 godina.

Prvobitno napravljen kao evolucija DB4 GT s kratkim podvozjem, DB4 GT Zagato Continuation slijedi isti recept, s tankim aluminijumskim tijelom koji je obložen oko laganog cjevastog okvira. Ovaj najnoviji model slijedi uspjeh 25 modela Aston Martin DB4 GT Continuation koji su prodati zaljubljenicima u kolekciju 2017. i prethodi onome što će možda biti najambiciozniji nastavak do sada: automobili Aston Martin Goldfinger DB5 Continuation koji će stići na tržište 2020. godine.

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

Cijena DBZ Century Collection biće 6 miliona funti plus porezi. Prve isporuke kupcima će započeti u trećem tromesječju 2019.

 

automania.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW