info@autonovosti.com
Aston Martin DP215 Grand Touring Competition Prototype
Uncategorized

Aston Martin DP215 Grand Touring Competition Prototype

1.72Kpregleda

Modeli kompanije Aston Martin nikada nisu bili jeftini, ali određeni modeli vrijede daleko više od drugih.

Uzmimo ovaj automobil, koji bi lako mogao postati najvrijedniji Aston Martin ikada ponuđen na prodaji, ali i najskuplji automobil britanskog proizvođača. Ime ovog prelijepog modela je DP215, a on je svakako jedinstvena ptičica.

Daleko više od obične konvertovane sportske verzije Aston Martin ulično legalne mašine, DP215 kreiran je sa jednom i samo jednom namjenom na umu, kako bi se borio na Le Man trkama. Ovaj automobil je bio daleko aerodinamičniji, sa motorom postavljenim daleko nazad na ramu i predstavljao je moćno, brzo i nevjerovatno oružije.

Zapravo, ovo je bio toliko brz model da je probijao Le Man ograničenja od 300 km/h, dostižući nevjerovatnih 320 km/h na Mulsanne pravcu tokom kvalifikacija.

Kao poslednji automobil kreiran pod vlasništvom Dejvida Brauna, ovaj Aston Martin kompletiran je svega nekoliko mjeseci prije trke “24 Hours of Le Mans” 1963. godine i vožen je od strane, nikog drugog, do čuvenog Fila Hila, pored belgijskog trkačkog maga Luciena Binakija, rođaka pokojnog F1 vozača Džulsa Bijankija, koji je nažalost, doživeo sličnu sudbinu.

Tokom te trke, ni jedan od vozača nije uspio da stigne do ciljne linije zbog otkazivanja mjenjača u četvrtom satu. Međutim, slava ovog automobila poznate britanske marke tog dana je zacementirana.

Sada, 55 godina kasnije, ovaj automobil je potpuno restauriran i u savršenom je stanju, retjuniranog i originalnog motora odlazi na aukciju kompanije RM Sotheby’s, koja će ga predati u ruke najboljem ponuđaču u Montereju, zajedno sa jednim Ferrari 250 GTO i Le Man osvajačem Ford GT40 modelom.

Ukoliko ostvari neku gornju cifru od procijenjenih 20 do 25 miliona dolara, ovaj 1956 Aston Martin DBR1 će se najvjerovatnije zaustaviti negdje oko 22,5 miliona, što je identična cijena onoj po kojoj je DBR1 iz 1956. godine, sa istog trkačkog događaja, prodat prošle godine.

 

 

autoblog.rs

 


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW