info@autonovosti.com
NovostiZanimljivosti

Auto budućnosti otkrivaće kvar prije nego što se dogodi

1.16Kpregleda

Motorna vozila su složene mašine, sa brojnim elementima koji su podložni kvarovima. Iako se tehnologija neprestano usavršava, vlasnici autombila i dalje se suočavaju sa mogućnošću otkazivanja pojedinih sistema na svom vozilu. Po nekom pravilu, kvar se uvijek dogodi u nejnepovoljnijem trenutku.

chevrolet-launches-o-2_800x0w

Kako bi minimizovao mogućnost da uopšte dođe do otkazivanja nekog dijela u automobilu, Chevrolet je u pomoć pozvao tehnologiju iz avio-industrije. Američki proizvođač predstavio je Proactive Alerts sistem, sličan sistemu koji se koristi u Boingu 787. Njegova uloga je da automatski testira određeni dio u vozilu i predvidi potencijalni kvar, prije nego što se on zaista i desi. Ako utvrdi bilo kakvu anomaliju na anlaseru, pumpi za gorivu ili akumulatoru, sistem će upozoriti vozača da treba da odveze automobil na servisiranje, dok je još uvek u ispravnom stanju.

OnStar_Advanced_Vehicle_Diagnostics_83-980x420

Ova tehnologija prikuplja podatke svaki put kada se motor startuje, a zatim kompjuter analizira dobijene informacije iz pomenutih djelova automobila. Kada se uoči nepravilnost u radu, vozač dobja upozorenje na ekranu multimedijalnog sistema, ili putem e-mail ili SMS poruke, u zavisnosti za koju se opciju vlasnik vozila opredijeli.

25b542e79dff54ca8e40655ea93ce43a5f38ba9c

Proactive Alerts sistem za sada je dostupan kupcima najnovije generacije pojedinih Chevrolet modela, kao što su Silverado, Tahoe, Suburban, Equinox i Corvette opremljenih OnStar sistemom., a kasnije bi trebalo da bude na raspolaganju i u ostalim vozilima ovog proizvođača.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW