info@autonovosti.com
Galloway Motors
Zanimljivosti

Automobil za žene koji su pravile žene

588pregleda
Dorothee Pullinger je 1920. u Glasgowu osnovala Galloway Motors, čija su auta imala povišena sjedišta, sniženu instrumentnu ploču, manji volan, pouzdaniji motor…

Galloway Motors

Automobili Galloway 10/20 i 12, kada su se početkom 1920-ih pojavili na britanskom tržištu, bili su drukčiji od ostalih. Ne toliko vanjskim izgledom, koliko unutrašnjošću. Ciljano su bili ‘skrojeni’ za žene i sastavljale su ih žene! Iza cijele je priče stajala je Škotkinja Dorothee Aurelie Marianne Pullinger. Bila je ćerka Thomasa Pullingera, dizajnera u kompaniji Arrol-Johnston, najstarijem i najvećem škotskom proizvođaču automobila.

Galloway Motors

Tokom I. svjetskog rata proizvodili su municiju, a zaposlene su većinom bile žene. Nakon završetka rata, Dorothee je nagovorila oca dafabriku bez novih narudžbi ne zatvori te su tako osnovali kompaniju Galloway Motors. Postala je CEO (izvršna direktorica) i pokrenula proizvodnju automobila Galloway, koji su se temeljili na modelu Fiat 501.

Galloway Motors

Po čemu su ti automobili bili posebni? Žene su u to doba prosječno bile visoke 163 cm te im je bio problem dosegnuti bilo što u vozilima. Automobili Galloway stoga su bili lagani i manjih gabarita. Vozačko sjedište je bilo podignuto, prtljažnik povećan, instrumentna ploča spuštena, a volan smanjen.  Čak je i motor bio pouzdaniji, lakši za održavanje. Duža šipka za ulje, čep hladnjaka s izdancima, poluzatvorene pregrade za sitnice, pravougaoni tepisi ispred sjedišta… razlikovali su ih od ostalih auta.

Galloway Motors

Između 1920. i 1929. proizvedeno je četiri hiljade automobila Galloway, a do danas ih je preživjelo manje od dvjesto. Jedan se nalazi muzeju u Glasgowu. Na krovu fabrike Dorothee je za zaposlenice napravila bazen i teniski teren, a automobili Galloway bili su među prvima s kabinskim retrovizorom u standardnoj opremi.  Tokom I. svjetskog rata, od 1914. do 1918., vodila je proizvodnju oružja. Automobili Galloway su  1924. dobili su prvu nagradu za kvalitet.

Galloway Motors

Gospođa Pullinger gledala je širu sliku vodeći Galloway Motors. Odlučila je zaposlenice u fabrici i školovati, dati im potrebnu tehničku edukaciju za ono što rade, i opšte znanje. Organizovala je mašinski fakultet.  Školovanje za radnice trajalo je tri godine, a ne pet, kao što je to bio slučaj s muškarcima. Razlog? Tada se vjerovalo da žene brže uče.  Dorothee Pulinger je 1929. napustila kompaniju Galloway Motors. Sa suprugom je osnovala franšizu perionica po zemlji i lijepo su živjeli od toga. Preminula je 1986., u dobi od 92 godine.

Galloway Motors

 

autoportal.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW