info@autonovosti.com
MotocikliSportZanimljivosti

Prvi sportski uspjesi Ferrarija su bili na dva točka

1.22Kpregleda
Od 1932. do 1934. Ferrarijeva motociklistička ekipa nastupila je na 91 trci, pehar podigla 43 puta te osvojila 12 drugih i pet trećih mjesta
ferrari scuderia motorcycle
Scuderia Ferrari moto ekipa: (1) Mario Ghersi, (2) Franco Severi i (3) Girdano Aldrighetti

Dok je Ducati još uvijek proizvodio vakuumske cijevi, kondenzatore i ostale komponente za radio tranzistore, Enzo Ferrari se trkao s motociklima. Imao je motociklističku ekipua od 1932. do 1934., a bedž propetog konjića šepurio se ponosno na blatobranima motora.

ferrari scuderia motorcycle
Scuderia Ferrari moto ekipa tokom predaha

Enzo je 1929. osnovao Scuderiju Ferrari, no u tim prvim godinama upamćen je po vođenju trkačke ekipe Alfa Romea za koju je nekad i sam vozio. Osim zbog ljubavi prema motorima, Enzo je 1932. osnovao motociklističku ekipu kao izvrsnu platformu za obuku vozača.  Achille Varzi i Tazio Nuvolari bili su najuspješniji piloti Scuderije, no prije nego što su sjeli u automobile, obojica su bili motociklistički prvaci. Enzo je njihov put želio kopirati i na buduće vozače.

ferrari scuderia motorcycle
Enzo Ferrari na početku svoje trkačke karijere

Ferrarijev motociklistički tim vozio se na britanskim motociklima Rudge i Norton, vrhunskim u to vrijeme. Kvalitetnih italijanskih motora nije bilo mnogo, a oni koji su bili dobri, poput Moto Guzzija, Bianchija i Gilere, nisu prodavali svoje motocikle.  Alfa Romeo je već sarađivao s Rudgeom pa je saradnja bila logična.

ferrari scuderia motorcycle
Scuderia ferrari moto ekipa 1932. godine sa Rudges TT Replica motociklima

Šef ekipe je bio Renzo Saracco, Enzov nećak, a glavni je mehanièar Arturo Pennacchio. Ferrari je pobijedio na 43 trke, no nakon lošije treće sezone ekipa je zbog nedostatka novca raspuštena. Engleski motocikli u garaži ekipe Enza Ferrarija izazvali su velike kritike italijanskih medija, ali i navijača

ferrari scuderia motorcycle
Tazio Nuvolari u Moto Bianchi timu krajem 1920. godine
ferrari scuderia motorcycle
Achille Varzi na Sunbeam TT90 racer motociklu iz 1928. godine, prije nego je prešao u Scuderai Ferrari

Enzo Ferrari u mladosti je bio motociklistički entuzijasta. Posjedovao je dva motora, belgijski četverocilindarski FN i američki četverocilindarski Henderson. Giordano Aldrighetti bio je najuspješniji vozač Ferrarijeve motociklističke ekipe. U tri sezone pobijedio je 16 puta, a 1933. bila mu je najuspješnija. Te godine osvojio je i italijansko prvenstvo u klasi 500 cc.

ferrari scuderia motorcycle
Rudge-Whitworth sa propetim konjićem na prednjem blatobranu
ferrari scuderia motorcycle
Nakon pobjede na trci. Vozač Aldrighetti

Na VN Švajcarske 1938. vozio je za ekipu Gilere, no doživio je težak udes i je završio motociklističku karijeru. Trkama se vratio godinu dana kasnije, no u vozilima na četiri točka. Vozio je za ekipu Alfa Corse, no ne dugo. Na treningu za Coppa Acerbo izletio je sa staze. Preminuo je isto veče u bolnici. Imao je samo 33 godine.

ferrari scuderia motorcycle
Unutrašnjost garaže Ferrari Scuderia moto ekipe. Rudge motocikli spremni za trke

Male plate u ekipi Ferrarija krive su za brojne odlaske vozača. Aldrighetti je jedini vozio za Ferrari sve tri sezone.

ferrari scuderia motorcycle

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW