info@autonovosti.com
florence lawrence
Zanimljivosti

Holivudska zvijezda zadužila nas je izumom stop-svjetala i žmigavaca

714pregleda
Buick je 1939. prvi počeo ugrađivao pokazivače smjera, no tek su ih 1950-ih, u standardnu opremu, uvrstili i drugi proizvođači

florence lawrence

Prije nešto više od 100 godina Florence Lawrence (1890. – 1938.) bila je najplaćenija holivudska glumica. Danas je zovu prvom filmskom zvijezdom. Bila je izuzetna, veoma inteligentna, žena koja je uveliko zadužila i automobilsku industriju. Izumila je dvije stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo: stop-svjetlo i žmigavce.

florence lawrence

Budući da je odlično zarađivala, mogla je sebi priuštiti automobil, tada rijetkost i luksuz. Obožavala je voziti, a zanimala se i za mehaniku, odnosno, učila je kako automobili rade. Godine 1914. ugradila je dvije male zastavice na zadnji branik. Pritiskom na dugme zastavice su se dizale i spuštale, pokazujući smjer kojim vozač želi ići. Nakon toga Florence je razvila i rudimentarno stop-svjetlo. Kad bi vozač pritisnuo papučicu kočnice, mali znak ‘stop’ iskočio bi iz zadnjeg branika. Premda je učinila puno za autoindustriju, u njenoj je istoriji jedva i fusnota. Ponajviše zato jer nikad nije patentirala svoje izume.

florence lawrence

Drugi su se okoristili njenim idejama i zaradili velik novac. Edgar Walz je 1925. patentirao svjetlo s dvije strelice i stop-svjetlo, a krajem 1930-ih Joseph Bell patentirao je prvi električni uređaj koji je “žmigao”. Buick je od 1939. žmigavce ugrađivao u svaki svoj auto, no žmigavci i stop-svjetlo postali su standard na automobilima tek sredinom 1950-ih.

florence lawrence

Samo pet posto vlasnika svih automobila na svijetu 1915. činile su žene, a Florence se u svom automobilu takmičila, a učestvovala je i na trkama izdržljivosti. Lotta Lawrence, Florenceina majka i takođe glumica, izumila je prve električne brisače vjetrobranskog stakla. Ona je, međutim, svoj izum patentirala.

florence lawrence

Florence Lawrence nastupila je više od 300 filmova. Bila je prva glumica u istoriji čije je lice stavljano na filmske plakate u propagandne svrhe. Teško je opečena 1915., kad je iz gorućeg studija spašavala kolegu glumca. Zbog vidljivih povreda teško je nakon nesreće pronalazila posao. Svi su je izbjegavali.

florence lawrence

Prvi i drugi suprug tragično su preminuli, dok se od trećeg razvela manje od godinu dana nakon vjenčanja. Imala je rijetku bolest koštane srži te je 1938. počinila samoubistvo. Otrovala se u svom domu na Beverly Hillsu, s nepunih 49 godina.

florence lawrence

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW