info@autonovosti.com
Formula 1

Bonus od 100.000.000 zbog ostanka u F1

1.18Kpregleda
Ekipa Ferarija dobila je bonus od 100 miliona dolara zbog toga što je jedini tim koji je u Formuli 1 od samog početka šampionata

Novac koji je italijanski tim dobio kao bonus za prošlu godinu dvostruko je veći od sume koju je Manor dobio od svoje prve do poslednje sezone u Formuli 1.

Nekadašnji prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston stao je u odbranu odluke da Ferari dobije toliki bonus samo zbog toga što je toliko dugo ostao u sportu.

Eklston je prije tri mjeseca napustio čelo sporta koje je držao tokom četiri decenije, a novi vlasnik kompanija „Liberti medija“ najavila je da bi mogla da prestane sa isplatom bonusa na kraju svake sezone. Timovi već godinama dobijaju bonuse na osnovu poretka u konkurenciji konstruktora, s tim što je Ferari praktično svake sezone dobijao veću sumu bez obzira na mjesto koje osvoji.

„Zbog čega se to uopšte desilo? Veoma je jednostavno. CVC je u to vreme želio da proda Formulu 1. Željeli smo da se postaramo da prije toga možemo da garantujemo da će svi timovi biti tu. Pogledali smo spisak timova koji mogu da garantuju da će ostati do 2020. godine, mnogi su rekli da će potpisati, što su i uradili, ali su nestali sledeće nedelje. Imamo posvećenost velikih kompanija i zato ih je trebalo nagraditi zbog toga. Timovi su rekli da žele nešto zauzvrat, u pravu su i to se i desilo“, istakao je Eklston.

Upitan da li smatra da bi Ferari napustio sport da nije bonusa, Eklston je istakao da ništa ne traje vječno.

„Neko mi je prije neki dan rekao da smo od početka Formule 1 imali više od 70 timova, nisam mogao da povjerujem. Ali, sigurno je istina, zbog osobe koja mi je to rekla. Ništa ne traje vječno. Ako neko naljuti Ferari, mogli bi da napuste Formuli 1. Vjerovatno će Mercedes osvojiti još nekoliko titula i onda će možda reći: ‚vidjeli smo to, uradili smo to, idemo“, naglasio je Eklston.

 

sportklub.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW