info@autonovosti.com
Novosti

Bosch aktivna papučica gasa

1.42Kpregleda

Stopalo vozača odgovorno je za četvrtinu potrošnje goriva. Do sada, jedina stvar koju je bilo moguće uraditi u vezi toga je da se vozi lagano ili da se pohađaju kursevi za eko-vožnju. Bosch ima rešenje.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-7

Bosch je sada razvio tehničku pomoć u obliku aktivne papučice za gas: nježna vibracija papučice obavještava vozača kada je prešao granicu lagane vožnje i počeo da vozi brže. „Bosch aktivna papučica gasa pomaže vozačima u uštedi goriva i upozorava ih o potencijalno opasnim situacijama”, izjavio je Stefan Sejbert, predsednik Sektora za benzinske sisteme društva Robert Bosch GmbH. Ako vozilo već ima ugrađen sistem za pomoć, papučica postaje indikator upozorenja: zajedno sa navigacionim sistemom ili kamerom koja prepoznaje znakove na putu, inovativna Bosch papučica za gas vozačima daje kontaktni signal upozorenja ako se, na primjer, približavaju opasnoj krivini pri prevelikoj brzini.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-2

Aktivna papučica gasa pomaže vozačima da održe lagani pritisak na samoj papučici. Povratna informacija koju pruža papučica omogućava smanjenje potrošnje goriva za do 7 posto. U skladu sa tim smanjuju se i emisije CO2. To je moguće, jer papučica za gas može mrežno da se poveže sa drugim funkcijama automobila, poput prenosa. Do sada je jedini pokazatelj najpogodnijeg trenutka za promjenu brzine koji je dostupan vozačima bio prikaz malih strelica na instrument tabli. Aktivna papučica gasa je dostupna sa opcijom opipljivog indikatora najpogodnijeg trenutka za promjenu brzine. „Papučica javlja vozaču kada se krivulja ekonomičnosti i brzine presijecaju”, izjavio je Sejbert. Ako vozač još uvjek želi da malo ubrza prije promjene brzine, dovoljno je da malo jače pritisne papučicu.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-5

Hibridi: prethodno upozorenje o ponovnom uključivanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Dostupna je dodatna mogućnost uštede goriva u kombinaciji sa start-stop sistemom vožnje na inerciju, odnosno isključivanja motora tokom samog kretanja, radi uštede goriva. Bosch procjenjuje da se motor na taj način može isključiti 30 odsto vremena tokom svake vožnje. Papučica gasa se može podesiti tako da obavijesti vozača o pogodnom trenutku za prebacivanje na mod vožnje na inerciju. Sa elektrifikacijom pogonskih sklopova, ova inovativna tehnologija nudi i druge prednosti. Papučica nudi i mogućnost uštede goriva kod hibridnih vozila, jer obavještava vozače kada se vozilo prebacuje sa rada električnog motora na rad motora na unutrašnje sagorevanje, pa se može primijeniti manji pritisak na papučicu za gas.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-4

Međutim, prednosti aktivne papučica gasa nisu vidljive samo na polju uštede goriva. Aktivna papučica za gas čini vozila sigurnijim. Razlog tome je što se ova inovativna komponenta može povezati sa cijelim nizom sistema za pomoć. Na primjer, kada je povezan sa sistemima upozorenja o sudaru, sistem putem vibracija vozačima daje signal upozorenja da ne povećavaju brzinu. Sve što je potrebno je jednostavna promjena softverskih podešavanja, kako bi se prilagodila vrsta i jačina kontaktne povratne informacije s obzirom na specifikacije proizvođača automobila.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-3

Papučica za gas povezana sa internetom: signali upozoravaju o vozačima koji voze u suprotnom smjeru ili saobraćajnim gužvama na putu

Inovativna Bosch papučica gasa se može povezati i sa navigacionim sistemom, što omogućava upozoravanje vozača ako se, na primjer, približava oštroj krivini pri prevelikoj brzini. Pored toga, papučica za gas može da se poveže i sa kamerom koja prepoznaje znakove za ograničenje brzine. Ako vozači prekorače ograničenje brzine, papučica gasa ih upozorava putem vibracije ili kontrapritiskom. Povezanost sa internetom nudi još više mogućnosti. Inovacija iz kompanije Bosch je već izvedena za automobile koji su povezani sa svojom okolinom. Putem vibrirajuće papučice, povezani automobil će osobi za volanom prenijeti upozorenja o opasnim situacijama – o vozačima koji voze u suprotnom smjeru, nepredviđenim gužvama, saobraćaju na raskrsnicama i drugim opasnostima na planiranoj ruti.

bosch-active-gas-pedal-autonovosti.me-8

PR saopštenje – Bosch

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW