info@autonovosti.com
KamioniNovosti

Bosch i Nikola ulaze u proizvodnju električnih kamiona

438pregleda

Američki startup Nikola već je predstavio svoj koncept električnog kamiona koji je pokretan strujom iz vodonikovih gorivih ćelija i baterija.

Sada su na razvoju tog projekta, koji na puteve neće stići prije 2021. godine, dobili i snažnog partnera – njemačkog proizvođača djelova za autoindustriju Bosch. Dvije kompanije će zajedničkim snagama razvijati dva kamiona, nazvana Nikola One i Nikola Two. Oba bi trebalo da budu pokretana električnim motorima, ali struja ne bi trebalo da dolazi iz baterija već iz vodonikovih gorivih ćelija. Kao osnovnu prednost ovog rješenja nad baterijama u Nikoli vide u činjenici da se gorive ćelije pune brže od baterija i pružaju veću autonomiju.

Plan je da se ovom tehnologijom u budućnosti kamionima omogući autonomija od 1.300 pa sve do skoro 2.000 kilometara s jednim punjenjem, i bez ikakvih emisija štetnih gasova.

Ipak, to nije sve u vezi električnih kamiona što se dešava ovih dana.

Elon Musk je nedavno najavio da će Tesla uskoro predstaviti svoj prvi električni tegljač. Za sada se o tom projektu ne zna mnogo, objavljena je tek jedna najavna slika, ali Musk kaže da je riječ o “nestvarnom” vozilu čiji prototip će javnosti pokazati u sjedištu kompanije u Hawthorneu.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Leave a Response

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.